24.08.2006. / 15:35

Autor: Ana Kirin

BILJANI DONJI

Srpski povratnici oprostili napadačima

Svih četvero svjedoka odustalo je od bilo kakvog daljnjeg progona okrivljenika, a Svetozar Škorić napravio je i korak više pozvavši okrivljenike u svoju kuću u goste i na piće poručivši im pritom neka se osvijeste i neka budu pametni ljudi

Na Općinskom sudu u Benkovcu u četvrtak je nastavljeno suđenje trojici Škabrnjana, 31-godišnjem Zoranu Bilaveru, 44-godišnjem Ljubi Bašiću i 36-godišnjem Denisu Žiliću te 23-godišnjem Ivanu Dusparii iz Smilčića, koji su krajem srpnja kamenovali kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim. Sud ih tereti za nacionalnu diskriminaciju.

U svojstvu svjedoka-oštećenika pred sudom su svjedočila četiri srpska povratnika iz Biljana Donjih - Svetozar Škorić, Danica Škorić, Slobodan Škorić i Sonja Kranjc. Svi su se oni založili za svoje mještane Hrvate pravdajući njihov ispad pijanstvom, a isključujući mržnju zbog vjerske i nacionalne nesnošljivosti. Nitko od svjedoka pred sudom nije mogao prepoznati nekoga od okrivljenika, s obzirom na to da se kamenovanje dogodilo noću te kako su izjavili, uspjeli su vidjeti samo ljudske siluete. Svih četvero svjedoka odustali su od bilo kakvog daljnjeg progona okrivljenika.

Sonja Kranjc izrazila je žaljenje što su je napali Škabrnjani od kuda je podrijetlom njezina majka po nacionalnosti Hrvatica. Na upit jednog od odvjetnika je li joj netko savjetovao da dramatizira taj događaj i prikaže ga u javnosti težim no što jest, ona je potvrdno odgovorila. Rekla je da je bilo takvih nagovaranja iz krugova bliskih državnoj vlasti u Hrvatskoj i iz još nekih udruga, ali nije htjela precizno odgovoriti tko ju je nagovarao da dramatizira događaj. I Slobodana Škorića zabolio je napad na njegovu kuću, posebno stoga, kako je rekao, što je kada je bilo najteže i sam branio Hrvatsku na ličkom bojištu gdje je u odori HV-a proveo gotovo dvije godine. Okrivljenicima je oprostio i Svetozar Škorić koji je napravio i korak više pozvavši okrivljenike u svoju kuću u goste i na piće poručivši im pritom neka se osvijeste i neka budu pametni ljudi. Ni Danica Škorić ne želi daljnji progon osoba koje su joj kako se čulo oštetile kuću razbivši kamenjem 45 crijepova.

Sud je odlučio provesti kombinirano toksikološko-medicinsko vještačenje prvo i drugo okrivljenika radi utvrđivanja stupnja alkoholiziranosti i ubrojivosti u trenutku počinjenja djela. Suđenje se nastavlja nakon što budu gotovi rezultati vještačenja.





Vezane vijesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika