25.08.2006. / 09:48

Autor: Ana Kirin

NJEMAČKA

Muslimani osudili medije i javnost

"U trenutačnoj diskusiji o sigurnosnom stanju u Njemačkoj mediji i političari uopće više ne rade razliku između muslimana i terorista", primijetio je glavni tajnik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mayzek

Predstavnici muslimanskih udruga u Njemačkoj osuđuju njemačke medije i javnost za paušalnu osudu svih pripadnika islamske vjeroispovjesti, priopćila je u četvrtak Turska zajednica u Frankfurtu na Majni. "Muslimani ne smiju biti automatski osuđivani za terorizam", izjavio je Kenan Kolat, predsjednik Turske zajednice koja predstavlja oko 4 milijuna Turaka koliko ih živi u Njemačkoj. Kolat je pozvao njemačke političare da raspravljaju oprezno i s osjećajem za mjeru. "Zašto bi muslimani čim dođe do nekog napada trebali ustajati i izjavljivati da se tomu protive kada se to samo po sebi razumije", rekao je Kolat i zaključio da se ni od Nijemaca ne traži da se izjasne svaki put kad neki pripadnik tog naroda učini neko nedjelo.

Glavni tajnik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mayzek izrazio je zabrinutost zbog učestalog izjednačavanja muslimana s teroristima. "U trenutačnoj diskusiji o sigurnosnom stanju u Njemačkoj mediji i političari uopće više ne rade razliku između muslimana i terorista", primijetio je Mayzek. On je zaključio da je potrebna jača integracija muslimana u politički život Njemačke ali i uvođenje islamske religijske nastave u njemačke državne škole jer bi to "pojačalo razumijevanje" prema islamu. Mayzek je istodobno ponovio apel njemačkog ministra unutarnjih poslova Wolfganga Schaeuble, kršćenskog demokrata, koji je sve građane, posebice one muslimanske vjeroispovjesti, pozvao da bez oklijevanja prijave svaku "sumnjivu aktivnost" u njihovoj blizini.

Unutarnjopolitički glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke Dieter Wiefelspuetz odbacio je svako paušalno osuđivanje muslimana u Njemačkoj ali je istodobno pozvao tu skupinu građana da se jasno ograde od svake vrste nasilja.

Vezane vijesti

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer je za sve zemlje u Europi, ocijenio je novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika