25.08.2006. / 10:33

Autor: Martina Zeković

VUKOVAR

Osumnjičeni za ubojstvo obitelji Olujić brane se šutnjom

Osumnjičeni T.M. i M.J. branili su se tijekom saslušanja šutnjom, dok su Z.P. i D.L. rekli kako su bili u obiteljskoj kući Olujić u vrijeme kada se dogodilo ubojstvo, ali da nisu počinili kažnjivo djelo za koje ih se optužuje

Policija je u četvrtak ujutro privela istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru četvoricu hrvatskih državljana koji su optuženi za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić u Cerni 1992. Identitet pete muške osobe nije u potpunosti utvrđen. Slučaj je razriješila vukovarsko-srijemska policija u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a, policijskim upravama zagrebačkom i zadarskom, vojnom policijom MORH-a te državnim odvjetništvom, priopćeno je na konferenciji za novinare na kojoj su bili nazočni čelnik PU vukovarsko-srijemske, ravnatelj policije Marijan Benko te zamjenik ravnatelja policije Ivan Nađ.

Ravnatelj policije Marijan Benko izjavio je da su istražnom sucu privedeni T.M. (1960.) za kojega je utvrđeno da je nalogodavac ubojstva, M.J. (1973.), Z.P. (1973.) i D.L. (1973.) koji je aktivni pripadnik Hrvatske vojske, dok se traga za nepoznatom osobom znanom pod nadimkom Bosanac. Policija je zbog ubojstva privela i M.S. (1956.), ali je on, nakon što je dao iskaz, pušten na slobodu. Radomira Olujića (1954.), po nacionalnosti Srbina, njegovu suprugu Anicu (1955.), Hrvaticu, i njihovo dvoje malodobne djece - kćer Milenu (1976.) i sina Marka (1979.), usmrtili su u noći sa 17. na 18. veljače 1992. u Cerni u obiteljskoj kući u Ulici braće Radića 51/A iz automatskog vatrenog oružja, nakon čega su po kući postavili eksploziv koji je trebao uništiti mjesto događaja s tragovima te su otuđili zlatni nakit, oružje koje je Radomir Olujić posjedovao i druge vrijedne predmete iz kuće. Očevidom je utvrđeno da do detonacije nije došlo unatoč pokušaju paljenja sporogorućeg štapina, rekao je Benko.

U vrijeme počinjenja tog ubojstva osumnjičeni su bili pripadnici HV-a čije su postrojbe 1992. bile smještene u Komletincima nedaleko od Vinkovaca. Policija smatra da je riječ o ubojstvu iz koristoljublja, a da je na državnom odvjetništvu da odluči o kakvom je točno kažnjivom djelu riječ. Četvorici muškaraca određen je 48-sati pritvor. Osumnjičeni T.M. i M.J. branili su se tijekom saslušanja šutnjom, dok su Z.P. i D.L. rekli kako su bili u obiteljskoj kući Olujić u vrijeme kada se dogodilo ubojstvo, ali da nisu počinili kažnjivo djelo za koje ih se optužuje, rekao je istražni sudac Slavko Teofilović.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika