25.08.2006. / 13:10

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

"Hrvatska je dio sadašnjeg procesa proširenja EU"

Brok i Sanader izrazili su nadu da će rasprave o Ustavu EU biti završene do kraja 2008., a u tom procesu mogli bi sudjelovati i hrvatski stručnjaci

"Smatramo da Hrvatska nije dio budućeg procesa proširenja, Hrvatska je zadnji dio sadašnjeg procesa proširenja, prema formuli 10 plus 2 plus 1", rekao je u petak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Elmar Brok nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom. Prema Sanaderom riječima upravo je Brok u Europskom parlamentu promovirao formulu 10 plus 2 plus 1. Deset novih članica pristupilo je Europskoj uniji 2004., dvije iduće članice su Rumunjska i Bugarska, a treća je Hrvatska. Brok je kazao da je vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta vodeći u procesu proširenja Europske unije, te je i ovom prilikom naglasio individualnost pristupa i vodeću ulogu Hrvatske u regiji. Dvojica sugovornika izrazila su nadu da će rasprave o Ustavu EU biti završene do kraja 2008., a u tom procesu mogli bi sudjelovati i hrvatski stručnjaci.

Premijer Sanader je izvijestio Broka o tijeku screeninga i pregovora o pojedinim poglavljima hrvatskih stručnjaka s Europskom komisijom u Bruxellessu pri čemu je bilo riječi i o odgodi screeninga za poglavlje pravosuđa. "Smatram da Hrvatska rješava pitanje pravosudnog sustava uprave, korupcije... Vlada i premijer uvjerili su me da se tu radi o tehničkom pitanju koje će na vrijeme biti riješeno", rekao je Brok, koji je u Europski parlament ušao 1980. kao član njemačkog CDU-a. On je Sanaderu je prenio i poruku kancelarke Angele Merkel da će tijekom njemačkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2007. podnijeti inicijative kako bi se pregovori o europskom Ustavu okončali u predviđenom roku do kraja 2008. godine.

Brok je izrazio nadu da će potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nastupiti prije izbora za Europski parlament 2009. te bi hrvatski promatrači automatski postali punopravni zastupnici Europskog parlamenta.
Tako bi lipanj 2009. bio kombinirani rok za dovršenje sva tri pitanja, dovršenje pregovora s EU, potpisivanje sporazuma o pristupu Hrvatske EU, te izbor hrvatskih predstavnika u Europski parlament. "Nadam se da će ta dva procesa, hrvatski pregovori i rješenje oko Europskog ustava, biti komplementarna odnosno paralelna", kazao je Sanader. Na pitanje novinara o mogućem sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim snagama u Libanonu, Sanader je kazao da Vlada još nije dobila nikakav upit iz Ujedinjenih naroda, ali ako ga dobije spremna ga je razmotriti.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika