26.08.2006. / 12:17

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Vlada zadovoljna gospodarskim rastom

Prema preliminarnim podatcima koje je iznio ministar financija, gospodarski rast Hrvatske u prvoj je polovici ove godine bio 4 posto, a projekcija za ovu godinu je rast BDP-a od 4,5 posto

Deficit proračuna opće države u ovoj bi godini mogao biti ispod 3 posto BDP-a, možda 2,9 ili 2,8 posto, procjenio je premijer Ivo Sanader iznio u petak na sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2007.-2009.
"Cilj smjernica je poticanje gospodarskog rasta, a nastave li se proračunski prihodi ostvarivati kao i ove godine, iduće bi se godine moglo razgovarati o konkretnim mjerama rasterećenja gospodarstva", najavio je ministar financija Ivan Šuker. Prema preliminarnim podatcima koje je ministar iznio gospodarski rast Hrvatske u prvoj je polovici ove godine bio 4 posto, a projekcija za ovu godinu je rast BDP-a od 4,5 posto. Taj bi se rast idućih godina ubrzavao, za 2009. projecirana je stopa rasta od 5 posto, a Sanader smatra da bi gospodarski rast mogao biti i veći, šest, ili sedam posto.

Premijer Sanader istaknuo je da je Hrvatska sačuvala makroekonomsku stabilnost, da je po prvi puta od hrvatske samostalnosti stopa registrirane nezaposlenosti pala na 15,7 posto, a prema metodologiji Međunarodne organizacije rada pala je ispod 12 posto. "Posebno veseli smanjenje broja nezaposlenih, kojih je krajem srpnja bilo 23 tisuće manje nego u srpnju prošle godine", kazao je Sanader. Istaknuo je i kako je nastavljen trend usporavanja rasta vanjskog duga, kako je država smanjila svoj udio u vanjskom dugu države, iako vanjski dug povećavaju banke i poduzeća. "Razina vanjskog duga nije uznemiravajuća, ali treba voditi računa o njemu, više investirati u proizvodnju", poručio je premijer.

Iznoseći osnovne naznake Smjernica ekonomske i fiskalne politike ministar financija Šuker posebno je istaknuo daljnju fiskalnu konsolidaciju i smanjenje udjela deficita opće države u BDP-u, na planiranih 2,4 posto BDP-a u 2009. Ponovio je da se za iduću godinu predlaže povećanje plaća za pet posto, kao i da će proračunom za iduću godinu, uz 1,3 milijarde kuna za povećanje osnovice, biti osigurano i 400 milijuna kuna za novo zapošljavanje i ispravljanje nelogičnosti u plaćama državnih službenika i namještenika s ciljem nagrađivanja prema radu i zalaganju. Predviđeni proračunski iznos za plaće s ovogodišnjih 24,3 milijarde tako će porasti na 26 milijardi kuna u idućoj godini, dok će se za indeksaciju mirovina osigurati dodatnih 1,8 milijardi kuna. Ukupan iznos za mirovine tako će porasti sa 28,3 milijarde kuna u ovoj na 30,1 milijardu kuna u idućoj, odnosno ti rashodi u ukupnim proračunskim rashodima imali bi udio od 28,6 posto.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika