18.04.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

ZAHODSKE DASKE PRENOSE SARS

ZAHODSKE DASKE PRENOSE SARS

Medicinske vlasti Hongkonga objavile su da postoji jaka sumnja da se opasna netipična upala pluća SARS prenosi ne samo kašljanjem i dodirivanjem, nego i preko zahodskih daski. To se zaključuje nakon istraživanja zašto se ogroman broj slučajeva – preko tri stotina – SARS-a pojavio u stambenom bloku Amoy Gardens, koji je sada evakuiran. Ustanovljeno je da je jedan od liječnika, koji je zaražen bolešću u ranoj fazi njenog širenja Hongkongom, dva puta boravio u stambenom bloku Amoy Gardens, te je oba puta koristio WC. Budući da se isključuje mogućnost da je on na drugi način mogao nekoga zaraziti, pretpostavlja se da je uzročnik bolesti ostao na zahodskoj dasci, te su ga od tamo “pokupili” lokalni stanari.
U Hongkongu vlada velika panika zbog SARS-a upravo zato jer do sada nije otkriveno na koje se sve načine ta izuzetno zarazna bolest može širiti. Istraživanje načina kako se bolest proširila upravo u stambenom bloku Amoy Gardens govori da su bolest između katova širili i žohari. Svi stanovnici tog stambenog bloka bili su evakuirani, ali im je sada nakon petnaestodnevne karantene dopušteno da se vrate u svoje stanove, nakon što je cijeli blok izuzetno pažljivo dezinficiran i dekontaminiran.

Vezane vijesti

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Policija u gradu Baodingu na sjeveru Kine objavila je da je s dvije godine "radne rehabilitacije" kaznila čovjeka koji je širio lažne glasine o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika