26.08.2006. / 13:29

Autor: Ana Kirin

PALESTINA

Suradnja Fataha i Hamasa

Čelnici pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa podržali su vladu nacionalnog jedinstva s Hamasom kako bi se uklonile međusobne razlike za koje tvrde da su Izraelci iskoristili da bi narušili mir na Bliskom istoku. visoki palestinski dužnosnik Nabil Shaath je na kraju trodnevnog zasjedanja u Amanu izjavio da se 17-člani središnji odbor pokreta složio oko osnivanja vlade nacionalnog jedinstva s islamističkim pokretom Hamas koji ga je porazio na izborima u siječnju.

Abas i Hamas su se prošli tjedna dogovorili o pokretanju pregovora o vladi nacionalnog jedinstva, nadajući se da će ublažiti embargo zapada na humanitarnu pomoć koji je nametnut kao vrsta pritiska na Hamas da prizna Izrael i odustane od nasilja. Palestinci su strahovali da bi, u slučaju neuspjeha pregovora između Fataha i Hamasa, moglo doći od nasilne borbe za vlast kakva je bila i nakon izbora u siječnju. Drugi palestinski čelnici tvrde da je izraelski neuspjeh u ostvarivanju vojne pobjede u Libanonu i eliminiranju Hezbolaha dao poticaj obnovljenim naporima da se zbiju redovi protiv zajedničkog neprijatelja - Izraela.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika