28.08.2006. / 14:27

Autor: Martina Zeković

SUDAN

Američki novinar optužen za špijunažu

Salopek i njegovi suputnici, dvojica državljana Čada, službeno su optuženi zbog špijunaže i ulaska u Sudan bez viza

U sudanskom zatvoru već je tri tjedna zatočen američki novinar hrvatskog porijekla Paul Salopek. Salopek je u Africi trebao pisati za National Geographic  o kulturi i povijesti Sahela, ali su ga sudanske vlasti uhitile i podigle optužbu zbog špijunaže. Salopek i njegovi suputnici, dvojica državljana Čada, službeno su optuženi zbog špijunaže i ulaska u Sudan bez viza. Njihovo suđenje trebalo bi početi 10. rujna u sudanskoj pokrajini Dafur. Uredništvo National Geographica oštro je protestiralo i tražilo da se Salopeka i dvojicu suputnika odmah pusti na slobodu.

Salopek je godinama izvještavao s ratnih područja Afrike, Srednje Amerike, Bliskog istoka te s područja Balkana, a u novinarskome svijetu poznat je po istraživačkom novinarstvu. Dvostruki je dobitnik ugledne novinarske Pulitzerove nagrade, od 1996. dopisnik je Chicago Tribunea, a povremeno surađuje s National Geographicom, gdje je i radio od 1992. do 1995. godine.

Vezane vijesti

Sudan prošao, Angola ispala

Sudan prošao, Angola ispala

Pobjedom nad Angolom 2-0 u 3. kolu B skupina, Obala Bjelokosti plasirala se u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika