Objavljeno u Nacionalu br. 563, 2006-08-28

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Unuka

Svaka žena zna da samo pičkom može uspjeti u muškom svijetu, zna da samo kurve pičkom trguju, zna da može biti ili kurva ili neuspješna

Iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac. A svaka žena onoliko je uspješna koliko je uspješan njen muškarac. Uspješni muškarci čine svoje žene uspješnima dok ih zanima njihova pička i dok su sami uspješni. Kad se uspješnom muškarcu prestane dizati na ženu na koju mu se dizao, on je ili odbacuje, ili uvaljuje kao sutkinju u neki, recimo, ustavni sud. Tako se ona lakše brine o njihovoj zajedničkoj djeci. Kako uspješne žene ponekad imaju i nekakvo formalno obrazovanje, one same sebe znaju uvjeriti da su uspjele zbog sposobnosti a ne zbog pičke. Treba ih razumjeti. Kurve jesu oduvijek u modi, ali na njih ne gledaju blagonaklono. To muškarcima savršeno odgovara. Svaka žena zna da samo pičkom može uspjeti u muškom svijetu, svaka žena zna da samo kurve pičkom trguju, svaka žena zna da može biti ili kurva ili neuspješna. Mora jako brzo odabrati put. Ili - ili. Uspješan muškarac kurvi, budućoj uspješnoj ženi, uvijek da do znanja da ništa ne bi postigla da je on nije jebao. Na taj je način drži uz sebe. Ne postojiš bez moga kurca, zlato, samo kurve stižu do uspjeha preko kurca, kurvo, tebe bez mene ne bi bilo, pičko, dobar sam prema tebi iako si to što jesi.

Uspješan muškarac ženu na koju mu se diže nagrađuje onoliko koliko mu to njegov uspjeh dopušta. Ako je predsjednik vlade, njegova pička krene u razminiravanja minskih polja diljem kugle zemaljske. Ako je moćan muškarac gradonačelnik ili ministar, svoju glasnogovornicu pretvara u suprugu, majku svoga najnovijeg djeteta. Nakon porodiljnog dopusta pička će napredovati, jako, ako moćni muškarac ostane ministar, manje ako je gradonačelnik, nikako ako pobijedi opozicija jer će onda neki drugi ministar gurnuti prema zvijezdama svoju pičku. Ovo je preružan, presurov, preprostački tekst i još iz pera jedne žene. Autorica se postavlja ženomrzački, nepravedna je i isključiva, ako su sve uspješne žene kurve onda je i autorica kurva. Autorica nije kurva, autorica nije uspješna. Uspješne žene, kao i muškarci, svoj uspjeh mjere nastupima u medijima. Žene, dok su na vrhuncu, neću ponavljati dokle su na vrhuncu, daju intervjue, poziraju s novorođenim bebama ili onima u trbuhu, slikaju, razminiravaju, sude, režiraju, pokazuju svoje kuće, stanove, haljine, dječja kolica, mašu s jahti, kuhaju svome mužjaku u skromnoj kolibici koja dokazuje da njen mužjak nije lopov nego borac za dobro svoga naroda... Kad uspješnim ženama kola krenu nizbrdo, one ne sazivaju konferencije za tisak jer znaju da ni njihov uspjeh ni njihov neuspjeh nemaju nikakve veze s njima. Gube posao i status jer ga je izgubio njihov jebač. Zato ogromna većina uspješnih žena, kad osjeti da njihov mužjak više nije ono što je bio, potraži drugoga, ako joj je pička pri snazi, ili se miri sa sudbinom bivše uspješne žene. Samo rijetke, jedna na milijun, osjeti potrebu da pruži otpor zloj sudbini govoreći svima koji je žele slušati kako ona nije pička nego ljudsko biće koje je uspjeh postiglo radom. Samo rijetkima, jednoj na milijun, polazi za rukom da dođe do medija koji će objaviti što o svojoj propaloj karijeri misli bivša uspješna žena.

Hrvatima se već mjesec dana upravo to događa. Gospodična, kojoj je karta krenula samo zato što ju je tucnuo moćan političar, sišla je sa scene kad je moćan gospodin postao nemoćan. Njen pad popratili su svi hrvatski mediji. Gospodična je nabrojila ljude koji su krivi za njezinu tragediju, dala ocjenu rada svih političara i stranaka u gradu u kome kratko živi, ocijenila i rad najvažnijih hrvatskih političara, u svojim intervjuima poimence izvrijeđala mnoge žene iz grada u kojem je godinu i pol radila. Prozvane se gospođe od uvreda moćne gospođice nisu mogle obraniti jer te žene nisu moćne. A nemoćne žene nikoga ne zanimaju. Jedna od njih godinama samozatajno i marljivo radi. Njeni uspjesi, i oni njenih đaka, nikad nisu bili obasjani reflektorima hrvatskih medija. Gospođa ne daje intervjue, ne slika se za novine, ne vrijeđa i ne proziva.

Grad u kojem živi, roditelji djece s kojom radi, svi znaju da joj ni slava ni novac nikad nisu bili bitni. Nekoliko desetljeća gospođa postiže uspjehe u Hrvatskoj i izvan naše zemlje, živi za posao koji voli i od mjesečne plaće koja uspješnoj gospodični ne bi bila dovoljna za kupnju jedne torbice. Ipak, besramna je gospođica časnu ženu proglasila pljačkašicom. I još je hladno izjavila kako je upravo ona, ponavljam, žena koja se dočepala položaja samo zato što ju je tucao lokalni političar, došla u grad, očistila ga od lopova i zato izgubila posao?! Hoćemo li ikad čuti i drugu stranu? Hoće li netko dati priliku da o svemu nešto kažu prozvane i izvrijeđane žene? Teško. Iza neuspješnih žena stoje neuspješni muškarci, neuspješni muškarci ne govore, njihove žene ne postoje. Znam, nije baš pristojno ovako napasti gospođicu koja je moćna i onda kad joj je partner nemoćan. Trebala bih joj spomenuti ime. Svatko tko osjeća perverznu potrebu s visoka pljuvati po nekome morao bi biti i časniji i hrabriji, otići i na sud, ako treba. Pa na sudu obraniti svoj stav, ili ga platiti ako sud odluči da je ovo što sam napisala uvreda a ne prosudba. Čekajte malo, od mene očekujete časnost? Od mene nemoćnice iza koje ne stoji uspješan muškarac, od mene koja sam zauvijek izgubila valutu kojom bih mogla platiti moć i uspjeh i sudsku presudu u svoju korist?! Nema šanse! Da sam mlađa... A da sam mlađa? Da sam mlađa, ne bih bila nadrkana gospođa obuzeta lovom na kurve, bila bih kurva. Zato, nemojte me shvatiti previše ozbiljno. Ovaj tekst samo je jauk gospođe sa kasnim paljenjem.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika