Objavljeno u Nacionalu br. 563, 2006-08-28

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Patlidžani užitka i prokletstva

Proždrljivcima i preljubnicima Belzebub spušta u grlo zmije s ukletim balancanama i guje ih truju otrovom a patlidžani gorčinom razdiru utrobu

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Srednjovjekovni je Pakao uskrsnuo na sjevernjačkim stolovima s dolaskom patlidžana, sredozemnih balancana. Legende su pokrile trpeze praćene vjerskim zabranama pojedinih namirnica. Stare, stroge predaje pripomogle su oživljavanju strašnih kazni i još strašnijih prizora. Prema irskom spisu iz XI. stoljeća, gutači izopćenog povrća plutat će nakon smrti u jezeru boli čija je kapljica dovoljna da rastoči sva stvorenja na zemlji, a u XVI. stoljeću ta se strašna kap pretvorila u gorku kapljicu iscijeđenu iz dozrelog patlidžana ubranog u mračnom vražjem vrtu i to strašno povrće još je strašnije stalo zazivati sliku pakla. U njemu će izješama mučenima glađu na stolovima nuditi hranu koju neći nikada uspjeti dohvatiti, a najgrešnijima, proždrljivcima i preljubnicima, sam će Belzebub spuštati zmije u grlo zajedno s onim ukletim patlidžanima i guje će ih trovati njihovim sokom, a balancane gorčinom razdirati ispaćenu utrobu.

Po drugoj predaji ti su isti patlidžani Belzebubove suze koje Sotona roni svjestan da nije uspio pobijediti Boga i dokraja zavladati svijetom. Istodobno s tim mračnim prijetnjama, na južnim i istočnim obalama muslimanskog dijela Sredozemlja svakomu tko uživa u patlidžanima pripremljenim u skladu s Prorokovim učenjem, umjesto u Paklu, obećano je mjesto u Raju gdje teku rijeke od meda i slatkog vina od datulja, a sa svoda kao suze nesretnog Belzebuba padaju patlidžani veliki kao bundeve, skuhani u dragocjenim i mirisnim začinima. Za svakom trpezom te valjane izješe čeka novo jelo, a kraj stola podatna rajska hurija, spremna zadovoljiti svog gospodara. Kalifi od Bagdada do Córdobe uživali su u tim pričama i tražili su da im pripovijedaju njihove buduće zgode pri svakoj gozbi. Štoviše, tvrdili su u zanosu da njihove trpeze vjerno preslikavaju isti rajski vrt u koji će jednom poći kad im kucne sudnji čas.. Egipatski kalif, prosvijećeni Khumarawah, kao najpouzdanije glasnike između sebe i Raja isticao je patlidžane punjene bajamima, grožđicama i mljevenom janjetinom. Pjesnici na njegovu dvoru stihovima su najavljivali svaki novi slijed od patlidžana pirjanih s vinom od datulja i paprom, mljevenih u paštete, namaze i složence ili pak tek prženih i začinjenih skupocijenim šafranom i sezamom. U tom su razvijenom južnjačkom i istočnjačkom krugu balancane ili patlidžani stvorili pravi mali posađeni, uzgojeni i skuhani raj u kojemu nema mjesta strašnim pričama ni strahu od paklenih muka. Suprotnost vidljiva i kad usporedimo sumornu sjevernjačku mitologiju i puritanska pretjerivanja o patlidžanima koji su u tim za njih negostoljubivim krajevima bili simbol mraka i Nečastivoga. “Mauri i koze možda mogu preživjeti ako jedu patlidžane, ali oni su vječna smrt za svakog pravog kršćanina”, uzrečica je koja je kružila sjeverom, zajedno sa strašnim prikazama Belzebubova carstva.

Njima nasuprot, na obalama Sredozemlja, podjednako u kršćanskom i islamskom svijetu, balancana se pojavljuje kao vjesnik ljetnog obilja, povrtni napjev koji obećava dobro jelo i pokoji uzbudljivi doživljaj s egzotičnom rajskom hurijom kraj velikog lonca iz kojeg se čuju tihi stihovi kao molitva Prorokovih mujezina koji kao suze nečujno padaju s Neba: “Tu češnjak otkriva dan/ dok patlidžan vraća noćni sjaj.” Strašni Belzebub osluškuje i vreba iz prikrajka, ni sam više ne vjerujući u svoje jezive priče. Tek, niz njegovo naborano lice, kapajući s brazda kao s uzoranih povrtnjaka, suze od patlidžana lebde mirisnim prostorom, sjajne kao kameje Noći. OKVIRI Ljetne punjene balancane Deset balancana presijecite popola, izdubite sredinu i u nju stavite 1 cm mesa. Obarite ih a izdubljeno meso stavite u mikser sa 6 režnjeva češnjaka, 2 pomidora, stručkom petrusimula i 2 žlice mrvica, začinite i usitnite pa punite balancane na nauljenom limu. Pecite dok nadjev ne dobije hruskavu koricu. Zapečeni patlidžani sa sirom Šest balancana izrežite na ploške i složite od najveće do najmanje tako da između njih uspete po žlicu ribanog tvrdog sira. Svaki složenac vežite čačkalicama, umjereno začinite pa pecite na limu koji ste nauljili maslinovim uljem oko 45 minuta.>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika