Objavljeno u Nacionalu br. 563, 2006-08-28

Autor: Robert Bajruši

NAJTEŽI TRENUCI U ŽIVOTU ŠEFICE HSLS-a

Dijagnoza Đurđe Adlešić: Meningeom benigni tumor na mozgu

NAKON ŠTO JOJ JE NA ZAGREBAČKOM KBC-u dijagnosticirana bolest, ĐurđaAdlešić odlučila se privremeno povući iz politike i sljedeće mjesece posvetiti liječenju: čeka ju operacija tumora kod neurokirurga Josipa Paladina a potom rehabilitacija koja će potrajati nekoliko mjeseci

Još prije dva tjedna zdravstveno stanje Đurđe Adlešić djelovalo je besprijekornoJoš prije dva tjedna zdravstveno stanje Đurđe Adlešić djelovalo je besprijekorno Đurđa Adlešić, predsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke, u idućih desetak dana bit će podvrgnuta kompleksnom neurokirurškom zahvatu. U ponedjeljak, 28. kolovoza, nakon konzultacija s dr. Josipom Paladinom, vodećim hrvatskim ekspertom u neurokirurgiji, odlučeno je da će se najvjerojatnije obaviti operacija gama knifeom. Nakon što je na misi u Novom Vinodolskom, za blagdan Velike Gospe, pala u nesvijest, brojne pretrage pokazale su da jedna od najpoznatijih političarki boluje od benignog tumora na mozgu. Iako je o svom zdravstvenom stanju izdala šturo priopćenje za medije, u kojem je napisala da ima problema s krvnim žilama, Nacional je od bliskih prijatelja Đurđe Adlešić doznao da se radi o tumoru, a operaciju na zagrebačkom Rebru izvest će dr. Paladino.

Još prije dva tjedna njezino zdravstveno stanje djelovalo je besprijekorno. Bila je puna energije i redovito se bavila raznim sportovima, od fitnessa i jahanja do skijanja i ronjenja. Osim toga, o njenoj iznimnoj radnoj energiji svjedoče i brojne funkcije koje je obavljala: gradonačelnica je Bjelovara, saborska zastupnica i članica nekoliko parlamentarnih odbora te predsjednica HSLS-a. Sve to iziskuje poprilične napore, svakodnevna putovanja na relaciji Bjelovar - Zagreb, česte odlaske po Hrvatskoj i u inozemstvo, kao i sudjelovanje na sjednicama i javnim skupovima. Iako joj je tek 46 godina i u optimalnoj je radnoj dobi, čini se da se Đurđa Adlešić suočila s ozbiljnim zdravstvenim tegobama i idućih mjeseci odlučila se potpuno povući iz političkog života. Sve se dogodilo posve iznenada, 15. kolovoza nešto prije 19 sati, pred crkvom u Novom Vinodolskom. U društvu novljanskog gradonačelnika Olega Butkovića otišla je na misu i stala na ulaz, gdje je u trenutku izgubila svijest. Premda su mediji nagađali kako joj je pozlilo zbog gužve u krcatoj crkvi, to nije točno jer Đurđa Adlešić nema običaj odlaziti na mise, a posebno se ne gura u prve redove. Tako je bilo i na Veliku Gospu, kad se namjeravala zadržati blizu ulaza i s tog mjesta poslušati misu. Umjesto toga - tvrde njezini prijatelji - trenutno je kolabirala i, da ju Butković nije pridržao, udarila bi glavom o pločnik. U nesvijesti je bila punih dvadeset minuta, a kad je došla k sebi, nastupila je potpuna amnezija. Nije se sjećala ničega što je prethodilo padu, a to je potvrdila kasnijim izjavama. “Ne znam što se dogodilo, tko me prihvatio ni kako su me iznijeli. Sjećam se jedino zabrinutih lica nad sobom kad sam došla k sebi. Nikad mi se ništa slično nije dogodilo, nikad dosad nisam potpuno izgubila svijest”, izjavila je u Večernjem listu. Ustvrdila je da se to dogodilo zbog iscrpljenosti prouzročene brojnim službenim putovanjima jadranskom obalom, jer je u kratkom vremenu posjetila Savudriju, Umag, Grožnjan, Sinj i Knin. Kad se napokon prepustila pravom odmoru u Novom Vinodolskom, njezin je organizam doživio svojevrsni šok koji je kulminirao padom u nesvijest. “Sada je sve dobro i spremna sam vratiti se na posao”, izjavila je dan nakon napada.

Međutim, opsežne liječničke pretrage pokazale su da je situacija kudikamo teža negoli se u prvi mah pretpostavljalo. Već prema prvim reakcijama, kad je došla k svijesti, bilo je vidljivo da je posrijedi nešto puno ozbiljnije. Đurđa Adlešić se nije sjećala kako je tih dana razgovarala s Ivanom Šukerom i Zlatkom Matešom, koji su također ljetovali na Kvarneru. Potpuno su izbrisana i sjećanja na događaje prije odlaska u crkvu i liječnicima je bilo jasno da je nastupila amnezija. Upravo su se Šuker i Mateša među prvima angažirali kako bi dobila potpunu medicinsku skrb. Ministar financija nazvao ju je i natjerao k liječnicima u Terme Selce, gdje su kardiološke pretrage pokazale da je srce u redu. Nakon prvih pregleda Đurđa Adlešić inzistirala je da se ostatak medicinskih testova obavi u Bjelovaru, kod liječnika koje dobro poznaje i u koje ima povjerenje. Tada je nazvala svog prijatelja Matu Granića, bivšeg šefa diplomacije i dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebau, koji joj je savjetovao hitan neurološki pregled koji obuhvaća obradu glave, CT i magnetnu rezonanciju. Od tog trenutka Granić je počeo koordinirati njezine odlaske k liječnicima i odmah sugerirao odlazak na Rebro, ali Đurđa Adlešić je ipak htjela najprije obaviti pretrage u svom gradu. Naposljetku je i Granić podržao ideju da CT obavi u Bjelovaru. To je obavljeno u ponedjeljak, 22. kolovoza, i mišljenje tamošnjih liječnika bilo je pesimistično, a dijagnoza je glasila: tumor stražnje jame lubanje. Bila je to izrazito loša prognoza koju su Đurđa Adlešić, njezin suprug i sin te nekoliko najintimnijih prijatelja primili s velikom zabrinutošću. Riječ je o teškom obliku tumora koji je najčešće maligan i preživljavanje pacijenta je vrlo upitno. Bilo je jasno da s tako teškom početnom dijagnozom predsjednica liberala mora hitno otputovati u Zagreb na dodatne pretrage. Odmah je konzultiran Željko Reiner, ravnatelj KBC Rebro koji je organizirao hitne pretrage. Angažirani su vodeći stručnjaci poput Ranke Štern-Padovan, šefice radiologije, i neurokirurzi Josip Paladino i Pavle Miklić.

Čini se da je bolest Đure Adlešić obustavila i međusobne sukobe jer je kod Paladina intervenirao i Andrija Hebrang, koji ga je prije dvije i pol godine smijenio s položaja ravnatelja Rebra. Od tada su Paladino i Hebrang, obojica uvaženi liječnici, postali žestoki suparnici i tek su prošlog tjedna uspostavili, istina, posredni kontakt. U kojoj je mjeri njezina bolest aktivirala liječničko-političke krugove, pokazuje i to što je svoje usluge ponudio i ministar zdravstva Neven Ljubičić. Ranka Štern-Padovan obavila je magnetnu rezonanciju koja je pružila kvalitetniju sliku zdravstvenog stanja Đurđe Adlešić. Potvrđeno je da se radi o tumoru, ali nije maligan i ne nalazi se u stražnjoj jami. Dijagnoza glasi meningeom od 2,5 centimetra i smješten je u frontalno-parasagitalnom dijelu. Jednostavnije rečeno, tumor je ipak benigan i nalazi se u središnjem prednjem dijelu mozga. Ukratko, nema nikakvog poremećaja rada krvnih žila, kako se navodi u službenom priopćenju, nego Đurđa Adlešić boluje od meningeoma. Kad su Reiner, Paladino, Granić i ostali liječnici vidjeli o čemu je riječ, bilo im je jasno da su izgledi za uspješan oporavak kudikamo veći nego što se to činilo samo 24 sata prije. Đurđa Adlešić je na Rebru ostala dva dana i Sonja Hajnšek obavila je EEG pretrage, a zatim se susrela i s Josipom Paladinom koji će ju operirati. Isprva su bile aktualne dvije opcije, ili klasičan operativni zahvat ili moderni gama-knife, ali je odlučeno da se primijeni ova druga. U svakom slučaju, situacija je kudikamo bolja nego što se činilo kad su stigli nalazi iz Bjelovara. Benigni tumor na mozgu nipošto nije jednostavna bolest, ali prognoze za predsjednicu HSLS-a prilično su povoljne. U razgovoru za Nacional neki su liječnici ustvrdili da je takvo stanje ponekad moguće tretirati i bez kirurških zahvata, posebno kod pacijenata starije dobi. Njihovo se stanje redovito prati i odlaze na kontrole svaka tri mjeseca, ali liječe se medikamentozno i bez operacija. Đurđa Adlešić bit će operirana na Rebru.

Kad je odlučeno da će biti podvrgnuta kirurškom tretmanu, dio liječnika predložio joj je odlazak u Beč ili Hamburg na tamošnje neurokirurške odjele, ali ona je odlučila ostati u Zagrebu. Njezini bliski prijatelji tvrde da ima veliko povjerenje u dr. Paladina. Zadnjih dana nalazi se u obiteljskoj kući u Bjelovaru i potpuno se isključila iz politike. Koliko malo ljudi zna njezinu stvarnu dijagnozu, svjedoči podatak da o tome nije obavijestila ni suradnike u HSLS-u. Predsjedničke ovlasti prenijela je na Zlatka Kramarića, ali ni njemu nije poznato stanje Đurđe Adlešić. Upravljanje Bjelovarom preuzeli su njezini bliski suradnici u gradskoj vlasti. Cijelo vrijeme je kod kuće jer i dalje ima poprilične tegobe, boli ju glava, teško čita i povremeno ima poremećaje ravnoteže. Budući nisu znali da ima tumor, stranački su je suradnici prije nekoliko dana nagovarali na jednodnevni odlazak u Dubrovnik na skup HSLS-a. Osigurali su joj avionske karte i povratak istoga dana, ali ona u ovom trenutku nije ni tjelesno ni psihički spremna za bilo kakav politički angažman. Kad je postalo očito da će morati otići na operaciju, povukla je korektan politički potez i obavijestila javnost da je ozbiljno bolesna, makar pritom nije iznosila pojedinosti. Njezini prijatelji kažu da je i dalje u svojevrsnom šoku. Razumljivo je da je uplašena jer nikad prije nije imala slične zdravstvene tegobe, a sada se lako zamara i prilično je nesigurna, poput drugih pacijenata s cerebralnim poteškoćama. Strah djelomice povećava i to što se i dalje ne sjeća ničega što je prethodilo nesvjestici, a teško je prihvatila podatak da pati od tumora jer je u prvo vrijeme zaista mislila da ju je napao nekakav virus. Godinama živi brzim tempom i sad je i sama svjesna da se našla u situaciji kad ne može upravljati događajima, a kamoli vlastitom budućnošću. Ono što je dobro - govore njeni bliski prijatelji - jest spremnost da se potpuno posveti liječenju. Đurđu Adlešić do daljnjega politika više ne zanima i iduće mjesece posvetit će se vlastitom zdravlju. Za nekoliko dana slijedi operacija kod dr. Paladina. Rehabilitacija će trajati mjesecima a HSLS će voditi Zlatko Kramarić.

Šok nakon prve dijagnoze

U ponedjeljak, 22. kolovoza, Đurđa Adlešić je na vlastiti zahtjev napravila CT pregled glave u Bjelovaru, gdje je gradonačelnica. Nakon dobivenih nalaza, mišljenje tamošnjih liječnika bilo je vrlo pesimistično jer se sumnjalo da ima tumor stražnje jame lubanje. Radi se o zloćudnoj bolesti s malom izgledima preživljavanja. Ali nakon hitnog odlaska u Zagreb, na KBC-u na Rebru pravu dijagnozu postavila je šefica radiologije Ranka Štern-Padovan, koja je obavila magnetnu rezonanciju. Đurđa Adlešić na KBC-u u Zagrebu ostala je dva dana, tijekom kojih je obavila dodatne pretrage te se susrela s neurokirurgom Josipom Paladinom koji će ju operirati.

Hebrang i Paladino u kontaktu

Bolest Đurđe Adlešić u velikoj je mjeri aktivirala političko-liječničke krugove. Osim Mate Granića, koji od početka koordinira sv enjene odlaske liječnicima, oko Đurđe Adlešić angažirali su se Andrija Hebrang, ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Rainer i ministar zdravstva Neven Ljubičić. Andrija Hebrang je osobno intervenirao kod neurokirurga Josipa Paladina s kojim je u sukobo od prije 2,5 godine kada ga je smijenio s funkcije ravnatelja KBC-a.>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Jovanović s hrvatskim političarkama

Jovanović s hrvatskim političarkama

Đurđa Adlešić, potpredsjednica Vlade, u srijedu će se sastati s Čedom Jovanovićem, predsjednikom Liberalno-demokratske stranke. Jovanović je poznat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika