30.08.2006. / 12:54

Autor: Nacionalova redakcija

SAD - IRAN

Bijela kuća odbila sučeljavanje s Ahmadinedžadom

Američka strana je poručila da je voljna razgovarati s Iranom ako pozitivno odgovori na ponudu šest velesila

Bijela kuća je odbila ponudu iranskog predsjednika Mahmud Ahmadinedžad za izravno televizijsko sučeljavanje s predsjednikom SAD-a George W. Bushem. Kako stoji u priopćenju svaki razgovor sa Iranom, pa tako i televizijsko sučeljavanje uvjetovan je prekidom nuklearnih aktivnosti Islamske Republike. Ponuda je u priopćenju Bijele kuće okarakterizirana kao pokušaj odvraćanja pozornosti iranskih postupaka, njegove potpore terorizmu te naporima za osposobljavanje za proizvodnju atomskog oružja. Visoki dužnosnik američke uprave podsjetio je na prijašnje izjave Predsjednika Busha i državne tajnice Condoleezze Rice da :''Iranski režim zna što treba činiti kako bi poveo konstruktivan dijalog s međunarodnom zajednicom''.''Rekli smo da smo voljni razgovarati s Iranom ako pozitivno odgovori na ponudu šest velesila od lipnja''dodao je američki dužnosnik.

Iranu je dan rok do 31.kolovoza da prestane s obogaćivanjem urana ili će u protivnom biti izložena sankcijama. Mahmud Ahmadinedžad naglasio je u utorak kako se Iran neće popustiti prijetnjama i ultimatumima zapadnih zemalja: "Mi smo već dali svoj odgovor. Nije vrijeme da se sada u ovaj slučaj uključuje Vijeće sigurnosti. Mi imamo pravo na civilno korištenje nuklearne tehnike i nitko nas u tome ne može spriječiti." Američki predstavnik pri UN-u Jonh Bolton je prenio stav SAD-a da bi se Iranu trebale odmah nametnuti sankcije: "Jasno smo rekli, ukoliko Iran ne pristane na bezuvjetno poštivanje UN-ove rezolucije, mi ćemo uvesti sankcije." No, kako javljaju agencije, Britanci pozivaju na oprez. Rusija i Kina se i dalje protive uvođenju bilo kakvih ograničavanja ili embarga prema Teheranu, a u New Yorku trenutno nitko ne računa s pokretanjem američke vojne operacije u Iranu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika