01.09.2006. / 11:47

Autor: Ana Kirin

BIH

Počela predizborna kampanja u BiH

Po šest kandidata naći će se u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dok će se za mjesto srpskog predstavnika natjecati čak njih jedanaest

Predizborna kampanja za opće izbore u Bosni i Hercegovini službeno je započela u petak i trajat će do 29. rujna u ponoć, kad počinje predizborna šutnja. Na ovogodišnjim općim izborima koji će se održati 1. listopada sudjelovat će 36 političkih stranaka, osam stranačkih koalicija i 12 neovisnih kandidata. Po šest kandidata naći će se u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dok će se za mjesto srpskog predstavnika u državnom vrhu natjecati čak njih jedanaest. O tome tko će Bosnom i Hercegovinom upravljati sljedeće 4 godine odlučit će 2.736.886 registriranih birača. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) političkim strankama i kandidatima upućen je poziv da predstojeće razdoblje iskoriste kako bi poslali pozitivne poruke potencijalnim biračima te da se suzdrže od uporabe jezika mržnje i isticanja uvredljivih simbola.

Unutar hrvatskog glasačkog tijela najzanimljivija utrka vodit će se između Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i HDZ 1990., stranke koju je ranije ove godine utemeljila skupina bivših "izvornih" HDZ-ovaca predvođenih Božom Ljubićem. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je uvjeren da će njegova stranaka dobiti glasove uvjerljive većine hrvatskog biračkog tijela u BiH. "Sve ispod 60 posto unutar hrvatskog biračkog tijela smatrat ću neuspjehom. Vjerujem da će Ivo Miro Jović biti hrvatski član Predsjedništva BiH", kazao je Čović u intervjuu za agenciju Onasa. U dijelovima BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom već tjednima su vidljivi jumbo plakati na kojima stoji kako je Jović "predsjednik uz narod", dok njegov protukandidat Ljubić potencijalnim glasačima poručuje: "Vjerujem u vas".

Neizvjesna utrka vodit će se i na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i to između predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i predsjednika Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića. Silajdžić je na predstavljanju svojih stranačkih kandidatau Sarajevu kao jedan od izbornih ciljeva naveo gradnju luke u Neumu. "Iz jedne fizičke i geografske izoliranosti BiH će se otvoriti prema svijetu", kazao je Silajdžić označivši to možda najznačajnijim razvojnim projektom za zemlju. Među strankama iz Republike Srpske sve je manje neizvjesnosti, jer Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u svim istraživanjima javnog mišljenja bilježi uvjerljivi rast popularnosti.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling upozorio je povodom početka predizborne kampanje kako predizborno razdoblje ne smije biti izgovorom za neodgovorno ponašanje političara. Na konferenciji za novinare, održanoj u Sarajevu, Schwarz-Schilling je podsjetio kako u proteklih 100 dana Parlament BiH nije donio niti jedan od važnih zakona koji već mjesecima čekaju usvajanje. Schwarz-Schilling je zaključio kako nije ni malo slučajno što se sve to zbiva u razdoblju prije izbora te kako to dokazuje da političke stranke u BiH ponovo igraju na etničke karte zanemarujući pritom stvarne interese običnih ljudi. Nastavak takvog ponašanja, upozorio je Visoki predstavnik, imat će ozbiljne posljedice po BiH uključujući tu i mogućnost da međunarodna zajednica odustane od ranije najavljenog gašenja Ureda Visokog predstavnika (OHR). "Naša zabrinutost (za stanje u BiH) danas nije ništa manja nego što je bila", kazao je Schilling.
Komentirajući učestalo inzistiranje političara iz Republike Srpske na mogućem referendumu o neovisnosti tog entiteta, Schwarz-Schilling je kazao kako je to "iluzija", jer takvo što međunarodna zajednica nikada neće dopustiti.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika