04.09.2006. / 18:00

Autor: Ante Pavić, Ana Kirin

INCIDENT NA MURI

Nastavljaju se radovi na Muri

Na nasipu će se radovi nastaviti nakon što vlade osnuju konzorcij hrvatskog i slovenskog poduzeća koji će zajedno raditi na obnovi. Projekt će financirati obje vlade, a svaka će preuzeti polovicu troškova

Nakon što su premijeri Ivo Sanader i Janez Janša razriješili spor oko radova na hrvatsko-slovenskoj granici te nakon što su dogovorili zajedničke radove na obnovi nasipa, u ponedjeljak ujutro na lijevoj obali Mure radove su nastavili samo radnici varaždinske Vodogradnje. Radi se na tzv. pozajmištu, a na nasipu će se radovi nastaviti nakon što vlade osnuju konzorcij hrvatskog i slovenskog poduzeća koji će zajedno raditi na obnovi. Projekt će financirati obje vlade, a svaka će preuzeti polovicu troškova. U slovenskome mjestu Gaberje i dalje dežura slovenska policija.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako dogovor o zajedničkom financiranju obnavljanja nasipa ne prejudicira državne granice već je na dobrobit objema državama i lokalnom stanovništvu. Postignuti dogovor o suradnji u "skladu je s Brijunskom deklaracijom i nalazima Badinterove komisije, koja je zaključila da su granice između država nastalih na području bivše SFRJ nekadašnje granice između republika, što Hrvatska u potpunosti podržava", rekla je ministrica. Komentirajući pojačane slovenske pritiske na Hrvatsku u posljednje vrijeme, ministrica je izjavila kako ne vjeruje da je Europska unija signalizirala Sloveniji da je sad povoljan trenutak za intenziviranje pritiska na Hrvatsku u cilju lakšeg rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja. Rekla je kako je Slovenija, jednako kao i Hrvatska, mogla samo dobiti upute da bilateralne probleme nastoji čim prije riješiti, po mogućnosti dogovorom, a potom i izlaskom pred neku međunarodnu sudsku instituciju.

Slovenska je vlada u ponedjeljak je i formalnim zaključkom na dopisnoj sjednici potvrdila zajedničku izjavu od šest točaka koju su u subotu prihvatili slovenski i hrvatski premijeri Janez Janša i Ivo Sanader, priopćio je ured za informiranje slovenske vlade, a prenose slovenski mediji. Mediji izvješćuju da su se premijeri izjavom zauzeli za obnovu protupoplavnih nasipa uz Muru kod Svetog Martina i Hotize, u interesu lokalnog stanovništva u Međimurju i Prekmurju, te su pritom naglasili da dogovor po kojemu će na obnovi nasipa raditi konzorcij poduzeća iz obje države ne znači prejudiciranje granice.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika