04.09.2006. / 15:48

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Rasmussen: "Danska u potpunosti podupire Hrvatsku"

"Mi znamo da još dosta toga treba učiniti, ali sam uvjeren da postoji snažna politička volja u Hrvatskoj i doista se veselim što ćemo pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije", rekao je danski premijer Anders Fogh Rasmussen

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen, koji je od nedjelje u službenom posjetu Hrvatskoj, u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom izjavio da Danska u potpunosti podupire ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i NATO-a. 'Impresioniran sam napretkom koji je postigla Hrvatska u pripremama za članstvo u EU. Mi znamo da još dosta toga treba učiniti, ali sam uvjeren da postoji snažna politička volja u Hrvatskoj i doista se veselim što ćemo pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije', rekao je Rasmussen. Ovo je inače prvi službeni posjet jednog danskog premijera otkad je Hrvatska stekla neovisnost. Rasmussen ga je započeo u nedjelju obilaskom Dubrovcnika, a uponedjeljak je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Mesić i Rasmussen razmijenili su stajališta i o stanju u regiji, poglavito o Kosovu za koje se, prema Mesićevoj ocjeni, rješenje mora pronaći pregovorima Beograda i Prištine, uz pomoć međunarodne zajednice. Rasmussen je istaknuo da sve zemlje na jugoistoku Europe trebaju imati europsku perspektivu i da u tom kontekstu Hrvatska predstavlja dobar primjer na koji se trebaju ugledati, te da bi njezino članstvo u EU-u i NATO-u moglo biti vrijedan doprinos stabilizaciji ove regije. Predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo porastom danskih ulaganja u Hrvatsku te povećanjem broja danskih turista. Na temu hrvatskih strateških ciljeva, Mesić je rekao da Zagreb teži punopravnome članstvu u euroatlantskim integracijama, ali želi i suradnju sa zemljama izvan Europe. Stoga Mesićev skorašnji odlazak na Summit nesvrstanih na Kubi otvara mogućnost takve suradnje te proširenja tržišta za Hrvatsku. Nakon razgovora s Mesićem, danski je premijer izrazio nadu da će ovaj posjet pridonijeti još bržem razvoju odnosa dviju zemalja.

Premijer Sanader kazao je novinarima da je Hrvatska zainteresirana za danska iskustva na putu prema euroatlantskim integracijama, a dobila je od nje i pretpristupnu pomoć, a radi se o programu razvoja administrativnih sposobnosti javnog sektora. On je istaknuo da Hrvatska želi 'učiniti snažnije korake' glede približavanja NATO-u te da u tom pogledu očekuje 'jedan snažniji signal sa summita u Rigi'. Također je zahvalio premijeru Rasmussenu na tome što je Danska i službeno potvrdila da će podržati kandidaturu RH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008. Sanader je najavio da će u studenome organizirati Nordijske dane u Hrvatskoj, zajedno s drugim nordijskim zemljama, kako bi se olakšao daljnji razvoj trgovinskih odnosa.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika