05.09.2006. / 11:06

Autor: Martina Zeković

SRPSKI POVRATNICI

HRW razočaran Hrvatskom

U izveštaju HRW-a navodi se da je ključno da se Vlada Hrvatske pozabavi poboljšanjem položaja Srba povratnika, obzirom da se njihov broj posljednjih godina značajno smanjuje

Human Rights Watch u svojem izvještaju "Desetljeće razočaranja: Prepreke za reintegraciju Srba povratnika", posebno ukazuje na rast nasilja i zastrašivanja srpskih povratnika u Hrvatskoj te na nepoštivanje ljudskih prava obzirom da im se oduzimanjem stanarskog prava onemogućava održiv povratak. "U pojedinim slučajevima očigledno je da su napadi motivirani etničkom mržnjom, u nekima postoje jasni pokazatelji", piše u izveštaju. HRW ocenjuje da je prepreka za povratak i nerješavanje problema oduzetog stanarskog prava Srbima koji su izbjegli tijekom rata, a da su se projekti Vlade Hrvatske, pokazali neefikasnim. Organizacija navodi i da je mali broj pripadnika srpske zajednice dobio zaposlenje u državnim službama u sredinama u koje su se vratili, a da zabrinutost izaziva i sporost u ponovnoj elektrifikaciji područja u koja se vraćaju Srbi i to što ne mogu u cijelosti ostvariti pravo na poljoprivredno zemljište.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Milorad Pupovac rekao je da izveštaj HRW-a odgovara stanju ljudskih prava Srba povratnika u Hrvatskoj. "Te ocjene u izveštaju HRW-a su nešto što razumijemo kao upozorenje u kojem pravcu i kako treba djelovati, kako se ne bi zaboravilo ono što je bitno, ne samo iz obaveza prema Europskoj uniji, nego i ono što je bitno u odnosima dvije države i s obzirom na temeljna ljudska prava, što su hrvatske obaveze od dana njenog proglašenja, do ostalih faza u razvoju zakonitosti i državnosti u Hrvatskoj", izjavio je Pupovac. On smatra da će se u budućnosti morati učiniti puno više u vezi s pitanjima stanarskih prava, incidenata, stvaranja uvjeta za zapošljavanje i razvoja sredina u kojima bi Srbi povratnici trebali živjeti te dodaje da su povratničke sredine u velikom broju nerazvijene, a da su budžeti općina u kojima povratnici žive daleko niži od hrvatskog prosjeka.

U izveštaju HRW-a navodi se da je ključno da se Vlada Hrvatske pozabavi poboljšanjem položaja Srba povratnika, obzirom da se njihov broj posljednjih godina značajno smanjuje. "Hrvatska je kandidat za članstvo u EU i poštivanje ljudskih prava i prava manjina jedan je od zahtjeva za pristup toj organizaciji", zaključuje se u izvještaju.

Vezane vijesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika