06.09.2006. / 09:22

Autor: Ana Kirin

PLIVA

Prodaja Plive kroz 60 dana

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, nakon isteka roka od 30 dana od objave konkurentske tj. Actavisove ponude, svako produljenje važenja ponuda može se odvijati u razdobljima od sedam dana, a proces može trajati ukupno najviše 60 dana

Budući da je islandska farmaceutska kompanija Actavis u utorak u Narodnim novinama objavila javnu ponudu za kupnju dionica Plive, krajnji rok za preuzimanje Plive je idućih 60 dana. Tako bi proces preuzimanja Plive, koji ovih dana ponovno puni novinske stupce napisima o lobiranju u prodaji najveće hrvatske farmaceutske kompanije, trebao završiti najkasnije početkom studenoga. Kako je formalnu ponudu za preuzimanje Plive 18. kolovoza objavio i američki Barr Pharmaceuticals, koji nudi 743 kune za dionicu plus 12 kuna dividende, Actavisova ponuda je konkurentska. Actavis je pak Plivinim dioničarima ponudio 795 kuna po dionici, a kao i kod Barra, zaključenje će ovisiti o stjecanju više od 50 posto dionica Plive. Od dana objavljivanja ponude, za Actavis počinje teći 30 dnevni rok važenja ponude, tijekom kojih dioničari koji odluče prihvatiti ponudu, mogu pohraniti svoje dionice kod Središnje depozitarne agencije. No, Barr može izmijeniti svoju ponudu i time produljiti trajanje svoje ponude, do završetka trajanja konkurentske, Actavisove ponude, a američka je kompanija već najavila kako će do kraja ovog tjedna to učiniti. Nakon isteka roka od 30 dana, svako produljenje važenja ponuda može se odvijati u razdobljima od sedam dana, a ovisit će o povećanju ponude bilo koje strane u odnosu na posljednju ponudu druge strane. Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, proces natjecanja može trajati najviše 60 dana od formalne objave u Narodnim novinama konkurentske, dakle Actavisove ponude.

Što se tiče optužbi za lobiranje u procesu preuzimanja Plive i navodnih tajnih sastanaka, premijer Ivo Sanader, njegov savjetnik Miomir Žužul i predsjednik Uprave Plive Željko Čović potvrdili su da su bili na operi "Cavaleria Rusticana" u Veroni, no ne i na tajnom sastanku. Sve se to događalo 24. i 25. lipnja, kada je cijeli državni vrh bio na proslavi Dana državnosti u Vukovaru, a premijer se ispričao drugim obvezama.

Navodni tajni sastanak u Veroni oporba smatra potvrdom umiješanosti Vlade u aferu Pliva. Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović smatra da je potvrdu vjerodostojnosti informacija o umiješanosti Vlade u Plivinu prodaju dala sama Vlada. SDP smatra da cijelu priču o korumpiranosti Vlade trebaju ozbiljno istražiti mjerodavna državna tijela. "Već dugo upozoravamo na korupcijski karakter Vlade i na njezine mnoge afere. Vlada je ozbiljno uzdrmana i u korupciju je umiješan sam njezin vrh", kazala je Željka Antunović.

Predsjednik Stjepan Mesić je, komentirajući ovu aferu, opovrgnuo glasine o umiješanosti obavještajnih službi u lobiranja na bilo kojoj strani. Kaže da o prodajama tvrtki odlučuju institucije, a ne Vlada i ne vjeruje da bi itko mogao prekoračiti tu crtu. I glasnogovornik Vlade Ratko Maček u utorak je izjavio da Vlada odbacuje medijske napise o upletenosti sigurnosnih službi u postupak prodaje Plivinih dionica te ne želi nagađati tko stoji iza takvih konstrukcija koje nemaju uporišta u stvarnosti. Te su navode u utorak odbacili i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka. Maček je također, komentirajući nagađanja u vezi sa sastankom članova Vlade s Plivinim čelnicima u Veroni, ponovio da Vlada i premijer Ivo Sanader odbacuju bilo kakvu umiješanost u prodaju Plive. Ono što je Vladi najbitnije je da cijeli postupak prođe transparentno kao što je to premijer Sanader i nekoliko puta javno istaknuo te da se Pliva i njezine dionice, od svih, i malih ulagača, ali i one koje su u vlasništvu države prodaju onom ponuđaču koji će temeljem javnih ponuda ponuditi najbolju cijenu, ponovio je Maček.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika