06.09.2006. / 09:55

Autor: Martina Zeković

BIH

Zapovjednik Armije BiH pozivao na klanje i silovanje

Delalić na snimci zapovijeda svojim vojnicima da ne biraju sredstva kojima će poraziti neprijatelja. "Koljite, davite žicom, palite. Žao mi je što nemam za sve čakije, koljite zubima samo da se neprijatelj porazi", govori Delalić

U utorak navečer banjalučka Alternativna televizija (ATV) emitirala je snimku datiranu 16. travnja 1995. godine na kojoj zapovjednik 503. brigade Petog korpusa Armije BiH Hamdija Delalić svojim, ali i vojnicima 505. bužimske i 510. brigade zapovijeda da ne biraju sredstva u obračunu sa snagama teritorijalne obrane Fikreta Abdića, odnosno Vojskom Republike Srpske. Delalić na snimci zapovijeda svojim vojnicima da ne biraju sredstva kojima će poraziti neprijatelja. "Koljite, davite žicom, palite. Žao mi je što nemam za sve čakije, koljite zubima samo da se neprijatelj porazi", govori Delalić. Na snimci se vide i ratni zapovjednici 505. bužimske brigade Izet Nanić i 510. brigade Armije BiH Amir Avdić.

Predsjednik Udruge logoraša Zapadne Bosne iz Cazina Esad Čović za ATV je rekao kako su izravne posljedice takvih zapovjedi spaljena sela i silovane žene. Čović je ustvrdio da su 503., 505. i 510. brigada Armije BiH bile pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića, koji je odgovoran, "ne samo po zapovjednoj, nego i po moralnoj, Božjoj i bilo kojoj drugoj liniji". Udruga logoraša Zapadne Bosne iz Cazina još je 1999. godine Haškom sudu poslala svu dokumentaciju, ali nije dobila odgovor pa su odlučili sve raspoložive dokaze o zločinima Armije BiH dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Fikret Abdić je tijekom rata u BiH došao u izravni sukob s tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem odnosno Armijom BiH nakon što je u Velikoj Kladuši proglasio samostalnost Cazinske krajine. Abdić trenutno izvršava zatvorsku kaznu. Početkom kolovoza televizijske postaje u Beogradu i Republici Srpskoj emitirale su snimke koje prikazuju zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića kako zapovijeda paljenje srpskih sela na području Bosanske Krajine u rujnu 1995. godine.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika