06.09.2006. / 13:53

Autor: Borivoje Dokler

U utorak, 26. rujna, u zagrebačkom Domu sportova koncert će održati poznata američka grunge skupina Pearl Jam. Oni u Zagreb stižu u sklopu velike europske turneje koja je započela koncertom u Dublinu, 23. kolovoza, završava u Ateni 30. lipnja, a čiji će vrhunac biti upravo u Zagrebu. Nakon europske, slijedi australska turneja nakon koje će Pearl Jam biti počasni gost irske grupe U2 na zadnjem koncertu turneje Vertigo u Honoluluu na Hawaiima. Svjetsku turneju Pearl Jama prati izlazak novog istoimenog albuma koji se u prodaji našao početkom svibnja.

Pearl Jam izabrao je Zagreb kao grad u kojem neće imati predgrupu, tako će zagrebačko koncert biti «Večer s Pearl Jamom». Ovi slavni grungeri pripremaju hrvatskim fanovima posebno iznenađenje: jedan dugačak set ili dva seta sa kratkom pauzom, na kojem će zasvirati odabrane pjesme sa svih albuma.

Ulaznice po cijeni od 360 kuna mogu se kupiti na svim ovlaštenim mjestima te on-line na www.eventim.hr.

Korijeni Pearl Jama potječu iz banda Green River u kojem su svirali Stone Gossard i Jeff Ament. Nakon odlaska drugih članova u novi band Mudhoney, Gossard i Ament s pjevačem Andrewom Woodom formiraju band Mother Love Bone. No, upravo nakon snimanja albuma i početka američke turneje, pjevač Wood umro je od predoziranja heroinom. Woodow cimer Chris Cornell, tada pjevač i gitarist Soundgardena, napisao je nekoliko pjesama posvećene Woodu koje je odlučio snimiti. Taj projekt je prerastao u cijeli album nazvan Tample Of The Dog. Projekt je uključivao Chris Cornela na vokalu i gitari, Jeffa Amenta na basu, Stonea Gossarda i Mikea McCreadya na gitari te Matta Camerona na bubnjevima. U to vrijeme, Gossard, Ament i McCready su uz pomoć Camerona na bubnjevima završili demo s tri instrumentala. Ta kaseta je preko bivšeg bubnjara Red Hota Chili Pappersa Jacka Ironsa došla do Eddiea Veddea, mladića koji je tada radio na benzinskoj crpki u San Diegu. Nakon što je nekoliko puta poslušao demo, Vadder se otišao surfati, i dok mu se glazba neprekidno vrtjela u glavi, osmislio je stihove. Snimio je vokal na kasetu i nazvao je Mamason, a sastojala se od tri dijela: Alive, Once i Footsteps. Ament, Gossard i McCready bili su impresionirani i dogovorili su susret i probu s Vedderom. Sve je prošlo dobro iti Vedder se priključio projektu Temple Of The Dog sa pratećim vokalima. Nakon što su izdali album pod istim imenom, Vedder, Gossard, Ament i McCready zajedno s bubnjarom Daveom Kursenom 1990. osnovali band Mookie Blaylock, kojeg su ubrzo preimenovali u Pearl Jam. Prvi nastup band je imao 22. listopada 1990. u Seattleu, a prva pjesma koju su objavili bila je Alive.

Pearl Jam bio je jedan od ključnih faktora eksplozije grunge bandova iz Seatllea 90-ih, zajedno s Nirvanom, Soundgardenom i Alice in Chainsom. Prvi album Ten, izdan 27. kolovoza 1991, izbacio je tri velika hita, Even Flow, Alive i Jeremy, a video spot pjesme Jeremy osvojio je četiri nagrade MTV-a, uključujući i nagradu za najbolji muzički spot godine. Album Ten postao postao je jedan od najprodavanijih rock albuma ikad, te je dvanaest puta proglašen platinastim. Drugi album Vs., izdan dvije godine kasnije, prvi je tjedan imao rekordnu prodaju od 950.000 primjeraka, a ukupna prodaja premašila je 7 milijuna primjeraka. Peral Jam do danas izdao osam studijskih i dva live albuma. Band danas čine Eddie Vedder, vokal i gitara, Mike McCready i Stone Grossard na gitarama, Jeff Ament bas gitari te Matt Cameron na bubnjevima.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika