09.09.2006. / 11:08

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - SLOVENIJA

Novi incident na Muri

Ocjenjujući da se radi o manjem graničnom incidentu, Krunoslav Gosarić iz PU Međimurske izvijestio je da su radnici slovenske Vodogradnje bili mirni i da nisu namjerno prešli granicu između Hrvatske i Slovenije

Na nasipu koji je na hrvatskom katastarskom području, a na kojem su se prošle subote susreli premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, hrvatska je policija u petak oko podneva zatekla šestoricu slovenskih radnika vodnogospodarskog poduzeća Mura iz Murske Sobote kako ruše drveće i krče grmlje. Ocjenjujući da se radi o manjem graničnom incidentu, Krunoslav Gosarić iz PU Međimurske izvijestio je da su radnici slovenske Vodogradnje bili mirni i da nisu namjerno prešli granicu između Hrvatske i Slovenije. Dogodilo se to između Hotize i Donjeg Murišća. "Policija je slovenske radnike našla na hrvatskom teritoriju i upozorila ih da mirno napuste područje", rekao je Gosarić.

Istodobno s događajima na granici, u Murskoj Soboti slovenskim kolegama sastali su se predstavnici Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te varaždinske Vodogradnje. Razmijenili su tehničke podatke i usklađivali dokumentaciju za zajedničku izgradnju nasipa.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je u petak za dnevnik RTV Slovenija da je dva puta telefonom razgovarao s ministricom Grabar-Kitarović o incidentu na nasipu na Muri. "Upozorio sam je da to nije u duhu dogovora od prošle subote koji su o tome postigli premijeri Janša i Sanader i - koliko sam razumio - ona se s tim složila", rekao je Rupel.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je da je sa ministrom Rupelom dva puta razgovarala o incidentu na Muri te da mu je u tim razgovorima prenijela stajalište da su slovenski radnici došli nenajavljeno te da je "hrvatska policija postupila ispravno i u skladu s ovlastima". Također je naglasila potrebu hitnoga dogovora nadležnih tehničkih tijela i tvrtki radi žurne provedbe obveza iz zajedničke izjave dvojice premijera koju su potvrdile obje vlade, kako bi se i na taj način izbjegle ovakve nepoželjne situacije koje unose nejasnoće u daljnje aktivnosti oko dogovorenih zajedničkih radova na nasipu uz rijeku Muru.

Najnoviji događaj na granici na obilježavanju Dana Varaždinske županije komentirao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Mi sa Slovenijom jako dobro surađujemo, slovensko gospodarstvo je prisutnije u Hrvatskoj nego hrvatsko u Sloveniji i Slovenci nemaju razloga napuhavati bilo koju aferu, a jedni i drugi trebamo poduzeti sve da se riješe otvorena pitanja", rekao je Mesić, te dodao: "Ako ne možemo sjesti za stol i dogovoriti se, onda je logično da kažemo - idemo pred međunarodnu sudsku instancu. Ne znam zašto slovenskoj strani ne odgovara da se sjedne pred Međunarodni sud pa da on presudi".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika