11.09.2006. / 14:46

 

EUROPSKA UNIJA

Odgađa se širenje Schengena

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su se sastali prošli tjedan, revidirali su datum širenja Schengenskog prostora u jesen 2007.godine.

Europska unija će odgoditi širenje Schengenskog prostora na deset novih članica zbog kašnjenja s uspostavom novog informacijskog sustava, rekao je u ponedjeljak jedan od glasnogovornika Europske komisije. Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su se sastali prošli tjedan, revidirali su datum širenja Schengenskog prostora u jesen 2007.godine. Najvjerojatnije da će do toga doći tijekom 2008. ili na samom početku 2009. godine. Unutar Schengenskog prostora nema graničnih kontrola između zemalja članica. Za ulazak u taj prostor izdaje se zajednička Schengenska viza, građanima trećih zemalja, kojima su vize potrebne za ulazak u EU-u.Schengenski sporazum potpisan je 1985. godine. Do sada ga je potpisalo ukupno 26 zemalja od čega 23 zemlje članice EU –a,  sve osim Britanije i Irske i tri zemlje koje su izvan EU – a Švicarska, Norevška i Island. Zasad ga primjenjuje 15 država.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika