22.04.2003. / 00:00

Autor: Maroje Mihovilović

AIX-EN-PROVENCE

UMRLA NINA SIMONE

Nina Simone, jedna od najslavnijih američkih soul i jazz pjevačica umrla je nakon duge bolesti u 70. godini u svojoj vili na jugu Francuske, objavio je njen agent. Ona je posljednjih godina bila lošeg zdravlja, stalno je uz sebe morala imati bolničarku, a posljednji put nastupila je 2001. godine. Svjetski su mediji izvijestili o smrti te pjevačice, koju se smatra jedinstvenom umjetničkom i političkom pojavom.
Pravo ime Nine Simone bilo je Eunice Kathleen Waymon. Rodila se 23. veljače 1933. godine u gradiću Tryonu u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Carolini. Od najranije mladosti pokazivala je izuzetan glazbeni talent, pa su crnci u njenom rodnom gradu skupili novac za njego glazbeno školovanje. Ona je pohađala jedan od najslavnijih svjetskih glazbenih konzervatorija Julliard School of Music u New Yorku, gdje se školovala za klasičnu pijanisticu. No, da bi se prehranila počela je svirati po newyorškim klubovima, a potom na zahtjev vlasnika klubova i pjevati. Imala je izuzetan glas, pa je dobila ponude za snimanje ploča. Prvi je uspjeh postigla 1959. godine pjesmom “I Love You Porgy” iz mjuzikla “Porgy And Bess”. Šezdesetih godina postala je velikom zvijezdom, te je snimila niz zapaženih albuma, na kojima je pjevala i blues, i pjesme iz kabareta, i moderne rock-kompozicije, a i sama je komponirala pjesme. Tih se godina jako i politički angažirala, te snimila nekoliko potresnih pjesama o stradanju američkih crnaca.
Ona je cijelog života tvrdila da je na vlastitoj koži osjetila američki rasizam. Šezdesetih godina se politički angažirala, bila vrlo bliska i Martinu Lutheru Kingu, ali i radikalnom Malcolmu X-u, dvojici crnačkih vođa, koji su ubijeni u atentatima. Zbog rasizma, te navodnog proganjanja od strane FBI-ja zbog njenog političkog angažmana, početkom sedamdesetih godina napustila je SAD. Živjela je na Barbadosu, u Liberiji, Egiptu, Turskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj, da bi se na kraju skrasila u južnoj Francuskoj, gdje je u gradu Aix-en-Provence kupila vilu.
Imala je vrlo nesretan i buran privatni život. Dva puta se udavala, te u drugom braku dobila kćer. Bila je na glasu kao vrlo hirovita i oštra osoba, koja je na koncertima znala oduševljavati publiku, ali je i vrijeđati, ako ne bi dobro reagirala na njene pjesme. Imala je ogroman repertoar, te znala prilagođavati na licu mjesta sadržaj svojih koncerata prema raspoloženju publike. Svoj prijeki karakter objašnjavala je tvrdnjom kako crna žena u svijetu ne može opstati, ako nije opaka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika