12.09.2006. / 08:56

Autor: Marin Medić

RAT PROTIV TERORIZMA

Bush: "Borba za civilizaciju"

Na petu godišnjicu terorističkih napada na Ameriku, predsjednik Bush se obratio naciji iz ovalnog ureda, te pozvao ujedinjenu zemlju da “prođe ispit povijesti".

Na petu godišnjicu terorističkih napada na Ameriku, predsjednik Bush se obratio naciji iz ovalnog ureda, te pozvao ujedinjenu zemlju da “prođe ispit povijesti".

Bush je do sada održao samo pet takvih govora, prvi od kojih na sami dan napada. Izjavio je da je rat protiv terorizma daleko više od običnog ideološkog sukoba. "Ovo je odlučujuća ideološka bitka 21 stoljeća i poziv naše generaciju." rekao je u govoru, "To je borba za civilizaciju. Borimo se za očuvanje načina života kakav uživaju slobodne nacije."

Rekao je američkom narodu ali i svjetskim slušateljima da Amerika nije tražila ovaj rat, nego joj je nametnut, a neće završiti dok ili oni, ili ekstremisti ne izađu kao pobjednici. Upozorio je da bi ne suočiti se sada s neprijateljem značilo novu prijetnju u budućnosti."Ostaviti ćemo našok djeci bliski istok preplavljen terorističkim državama i radikalnim diktatorima naoružanim nuklearnim oružjem," rekao je.

Jasno je poručio da Amerika ostaje predana ratu u Iraku, te da, koje god da su greške bile u pitanju do sada, najgora bi bila povući se i prepustiti zemlju, misleći da bi i teroristi odustali od borbe. "Neće nas ostaviti na miru. Pratiti će nas."

"Na ulicama Bagdada i u bitkama koje se tamo vode se odlučuje o sigurnosti SAD-a", rekao je Bush.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika