12.09.2006. / 09:33

Autor: Ana Kirin

PALESTINA

"Nova vlada mora priznati Izrael"

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da nova palestinska vlada mora priznati Izrael i prekinuti nasilje. Tony Blair je također najavio skidanje embarga na međunarodnu pomoć Palestini ukoliko se to dogodi

Izrael je pozdravio planove za palestinsku vladu nacionalnog jedinstva, ali je upozorio da novo vodstvo mora poštovati uvjete koje mu je postavio Zapad. Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da nova palestinska vlada mora priznati Izrael i prekinuti nasilje.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je s Hamasom dogovorio temeljne odrednice u formiranju nove vlade. Podsjetimo, međunarodna zajednica nametnula je embargo Palestini nakon što je Hamas u ožujku preuzeo vlast. "Glavno pitanje je da li je to prava promjena ili tek pokušaj kupovanja ulaznice za Ujedinjene narode po jeftinoj cijeni?", kazala je Tzipi Livni.

Detalji programa vlade nacionalnog jedinstva kojeg su dogovorili Fatah i Hamas nisu poznati. "Predsjednik Abas će vjerojatno raspustiti vladu pod vodstvom Hamasa unutar 48 sati", rekao je njegov glasnogovornik u ponedjeljak. Svi znakovi upućuju, piše BBC, da će Abas pozvati Ismaila Haniju, aktualnog premijera iz redova Hamasa, da oformi novu palestinsku vladu.

Premijer Velike Britanije Tony Blair je u subotu, tijekom posjeta Zapadnoj obali izjavio da će vlada nacionalnog jedinstva, ako prizna Izrael, potaknuti skidanje embarga na međunarodnu pomoć. Hamas želi jedinstvenu vladu, ali odbija takve zahtjeve. "Hamas će nastaviti svoj politički program... nikada nećemo priznati legitimnost okupacije", rekao je glasnogovornik tog pokreta.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika