12.09.2006. / 12:02

Autor: Ana Kirin

IRAN

Uvjeti za prekid nuklearnog programa

Ali Laridžani je Javieru Solani predao "dug popis zahtjeva, među kojima je i prekid aktivnosti UN-ova Vijeća sigurnosti protiv Irana, potpuno odustajanje od sankcija i pravo Irana da raspolaže tehnologijom nuklearnog goriva na svom teritoriju"

U Beču je postignut napredak u rješavanju nuklearnog spora s Iranom. Teheran je spreman uz određene ustupke dva mjeseca obustaviti program obogaćivanja urana. Europski povjernik za vanjsku politiku Javier Solana tvrdi da je u razgovoru s glavnim iranskim pregovaračem Alijem Laridžanijem uspio rješiti dio nesporazuma. Glavni iranski pregovarač postavio je nekoliko uvjeta, među kojima je i prekid aktivnosti Vijeća sigurnosti protiv Teherana, u zamjenu za dvomjesečnu obustavu obogaćivanja urana. Ali Laridžani je ovog vikenda u Beču predao visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku Javieru Solani "dug popis zahtjeva, među kojima je i prekid aktivnosti UN-ova Vijeća sigurnosti protiv Irana, potpuno odustajanje od sankcija i pravo Irana da raspolaže tehnologijom nuklearnog goriva na svom teritoriju", izjavio je za novinsku agenciju AFP zapadni diplomat, koji nije htio otkriti identitet. Dvomjesečni prekid rada omogućio bi pokretanje zamrznutih pregovora.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika