09.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

POŽARI NA JADRANU

VLADA ODBIJA BESPLATNE AVIONE ZA GAŠENJE POŽARA

U JEKU POŽARNE SEZONE NEMA PROTUPOŽARNE STRATEGIJE

VLADA ODBIJA BESPLATNE AVIONE ZA GAŠENJE POŽARA

Sezona požara je počela što potvrđuju veliki požari na Korčuli i na Hvaru, međutim, vidljivo je iz godine u godinu da strategije u pripremi sezone požara nema. O nabavi novih protupožarnih aviona razmišlja se još uvijek na teorijskoj razini, budući i Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova kronično nedostaje novaca. Stoga su iz navedenih ministarstava počeli pristizati prijedlozi o ulaganju u zemaljske snage i gašenje požara prije no što se požari razbuktaju do te mjere da je na njih potrebno slati skupe kanadere. Štoviše, kao jedna od mogućnosti gašenja požara u ranoj fazi spomenuta je i suradnja sa sportskim aeroklubovima i vlasnicima malih zrakoplova koji bi izviđali i pravodobno javljali o požarima.
Na takav prijedlog reagirao je Josip Kerečin, vlasnik privatne tvrtke Agroaaviation iz Čazme, koji je nekoliko puta nudio Vladi iznajmljivanje svoja dva zrakoplova i to bez novčane naknade. Od Vlade traži samo obnovu zrakoplova oštećenih tijekom preobuke pilota, za što mu MORH ionako duguje više od milijun kuna. Kerečinov pilot-projekt dobio je pozitivne ocijene u MORH-u i u MUP-u, međutim, sve njegove dosadašnje ponude su odbijene. Tako je i 1996. godine umjesto gospodina Kerečina posao dobila strana tvrtka koja je sat letenja naplaćivala 600 dolara.
Ovakvu blamažu u MORH-u opravdavaju tvrdnjama da je riječ o prilično starim zrakoplovima kojima je nosivost vode premala u odnosu na one koje MORH iznajmljuje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika