23.04.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SVIJET

BUSH PODRŽAO GREENSPANA


Američki predsjednik George W. Bush tijekom susreta s novinarima po prvi puta je otkrio da će podržati Allana Greenspana, predsjednika američkih federalnih rezervi za još jedan mandat. Greenspan već 16 godina na tom položaju upravlja američkim financijskim tokovima i bitno utječe na cjelokupnu američku privredu. Taj položaj se smatra drugim najmoćnijim u SAD-u, odmah iza predsjedničkog. Greenspan je republikanac, ali je odlično surađivao sa prethodnim predsjednikom Billom Clintonom pa je iz Republikanske stranke bilo primjedbi na njegov račun. No, sada opet uživa podršku svoje stranke, premda se na slaže s Bushovom politikom smanjenja poreza najbogatijim amerikancima.
Pitanje je, međutim, da li će Greenspan prihvatiti još jedan mandat, jer ima 77 godina, a uskoro ga čeka i operacija prostate.
U ekonomskim krugovima je hvaljen jer je spasio američku privredu od većih problema, posebno prilikom kolapsa burze 1987. godine, tokom prenaglog bujanja vrijednosti dionica kompjuterskih tvrtki potkraj devedesetih godina, te tijekom recesije 2001. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika