14.09.2006. / 14:57

Autor: Marin Medić

GRANICA

Sanader poziva na mir, slovenska strana prikuplja informacije o hrvatskim snagama u spornom području

Hrvatski premijer Ivo Sanader je pozvao hrvatsku i slovensku stranu da se suzdrže od provokacija, te obje vlade kao i nadležne institucije obje države da završe posao na izgradnji nasipa na Muri. Istovremeno, slovenska strana je jutros oko 11.30 dovela vatrogasno vozil s ljestvama, koje su slovenski policajci iskoristili za snimanje cijelog pograničnog područja s visine od 30 metara.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je pozvao hrvatsku i slovensku stranu da se suzdrže od provokacija, te obje vlade kao i nadležne institucije obje države da završe posao na izgradnji nasipa na Muri. Rekao je da "su u Sloveniji uskoro lokalni izbori, a u Hrvatskoj za godinu dana redovni parlamentarni izbori, pa uvijek postoje razlozi za politikanstvo." Sanader je poručio da hrvatska Vlada zna na koji način odgovoriti i zaštititi nacionalne interese, a sve u europskom duhu suradnje.

Istovremeno, slovenska strana je jutros oko 11.30 dovela vatrogasno vozilo s ljestvama, koje su slovenski policajci iskoristili za snimanje cijelog pograničnog područja s visine od 30 metara. Pretpostavlja se da su prikupljali informacije o položajima hrvatske intervente policije.

HSP smatra da je Slovenija namjerno eskalirala granični spor na Muri, kako bi podignula napetost prije lokalnih izbora, tvrdeći da je katastarska granica koja dijeli dvije države na starom toku Mure nepromijenjena više od 300 godina.

HSLS predlaže hrvatskim vlastima da prijave Sloveniju Vijeću sigurnosti UN-a te tijelima EU-a zbog stvaranja međudržavnog spora i trvenja na granici, jer je Hrvatska to dužna učiniti prema Povelji UN-a.

Saborski Klub HNS-a zatražio je hitno zasjedanje saborskog Odbora za vanjsku politiku, na kojemu bi resorna ministrica Kolinda Grabar Kitarović izvijestila o tome što je Vlada do sada činila i što namjerava činiti na smirivanju graničnog spora sa Slovenijom na Muri.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika