18.09.2006. / 07:39

Autor: Marin Medić

IZBORI

Tanka pobjeda za švedsku oporbu

švedska oporba srednje desnice je pobijedila vladajuću socijalno-demokratsku stranku na najbližim izborima zadnjih desetljeća.

švedska oporba srednje desnice je pobijedila vladajuću socijalno-demokratsku stranku na najbližim izborima zadnjih desetljeća.

Predsjednik stranke, Fredrik Reinfeldt je proglasio pobjedu, dok su sa birališta stizali rezultati u kojima je vodio sa samo 1%. Nekoliko minuta kasnije, premijer Goran Persson je priznao poraz i najavio ostavku svoje vlade, privodeći tako kraju 12 godina vladavine socijal-demokrata. Ta stranka srednje ljevice je vodila švedsku gotovo cijelo stoljeće.

Reinfeldt, koji je obećao smanjiti poreze i reformirati švedski model socijalne skrbi "od kolijevke do groba", se uspeo pred pristaše podignutih ruku: "Ušli smo u ove izbore kao novi centar, pobijedili smo na izborima kao novi centar, a sada ćemo, zajedno s našom pobjedničkom alijansom, vladati švedskom kao novi centar," izjavio je.

Najavio je i svoje povlačenje sa čela stranke u 2007.

Reinfelt je pridobio birače zauzimanjem stava da su promjene na švedskom tržištu rada i skupom sustavu društvene skrbi odavno potrebne, obečavajući smanjenje davanja poslodavaca, te manju socijalnu skrb - čime namjerava smanjiti poreze.

Sadašnji premijer, Goran Persson, ga je u kampanji optuživao da svojim mjerama namjerava uništiti švedski model socijalne skrbi, koji je jedinstven u svijetu, a štiti građane kroz cijeli život.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika