18.09.2006. / 12:15

Autor: Marin Medić

IRAN

Chirac: sankcije neučinkovite

Ne vjerujem u rješenje bez dijaloga," izjavio je Chirac na Europe-1 radiju, naglašavajući da bi trebalo maknuti prijetnju sankcijama s Irana. SAD već neko vrijeme poziva UN na postavljanje sankcija ako Iran ne zaustavi svoj program obogaćivanja urana.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao da prijava Irana Sigurnosnom vijeću UN-a nije pravi način za rješenje krize oko iranskog nuklearnog programa.

"Ne vjerujem u rješenje bez dijaloga," izjavio je Chirac na Europe-1 radiju, naglašavajući da bi trebalo maknuti prijetnju sankcijama s Irana. SAD već neko vrijeme poziva UN na postavljanje sankcija ako Iran ne zaustavi svoj program obogaćivanja urana. Chiracov poziv dolazi u trenutku kada se svjetski čelnici sastaju na Generalnoj skupštini UN-a.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u civilne svrhe, no SAD i druge zemlje optužuju Teheran da ga koristi za sakrivanje vojnog nuklearnog programa. SAD vrši pritisak na saveznike da uvedu sankcije Iranu, no neke su europske zemlje neodlučne, birajući radije obećanja pomoći od prijetnji silom. Europski stav potiče i francuski predsjednik Chirac, čiji je međunarodni kredibilitet u porastu nakon uspješne intervencije u Libanonskoj krizi. Chirac sada nudi francusko vodstvo u rješavanju pitanja u Iranu.

Chirac je izjavio da postoji mogućnost učinkovitog dijaloga između Irana i šest nacija koje su trenutačno uključene u rješavanja krize - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina.

"Nisam pesimističan," rekao je Chirac. "Mislim da je Iran velika nacija s kojom se rješenja mogu pronaći kroz razgovor, a ne prijetnje."

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika