18.09.2006. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

UN

Tko će naslijediti Kofija Annana?

U procesu izbora usvojeno je nepisano pravilo da glavni tajnik neće postati pripadnik nacionalnosti jedne od pet država koje su članice Opće skupštine i imaju pravo veta

Čelnici zemalja članica UN-a okupljaju se u New Yorku uoči početka 61. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, na kojem će se, pored rasprave o ključnim pitanjima međunarodne sigurnosti, govoriti i o nasljedniku glavnog tajnika svjetske organizacije Kofija Annana, kojem 31. prosinca ove godine ističe drugi petogodišnji mandat. Još se ne zna tko bi mogao doić na njegovo mjesto, ali postoji lista mogučih kandidata među kojima su Aleksandar Kwasniewski, bivši predsjednik Poljske; Vaira Vike-Freiberga,predsjednica Latvije; Kemal Dervis iz Turske, sadašnji predsjednik UN-ovog programa za razvoj; Surakiart Sathirathai, tajlandski zamjenik premijera; Shashi Tharoor, iz Indije, UN-ov glavni tajnik za komunikacije i javno informiranje, Ban Ki Moon, južnokorejski ministar vanjskih poslova; Jose Ramos-Horta,ministar vanjskih poslova Istočnog Timora; Jayantha Dhanapala iz Sri Lanke, radio kao UN-ov tajnik za razoružavanje i kao ambasador u SAD-u; GoH Chok Tong, bivši premijer Singapura i princ Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein, jordanski ambasador u UN-u.

Do sada su funkciju glavnog tajnika UN-a vršila tri europljana, dva afrikanca, jedan južnoamerikanac, ali niti jedna žena za što postoji lobi mnogih ženskih grupa. Zemlje članice također su izrazile svoje preferencije pa tako azijske zemlje na čelu s Kinom podržavaju azijske predstavnike, a to su Tajlanđanin Surakiart Sathirathai i mirovni pregovarač iz Šri Lanke Jayantha Dhanapala. Tome se protive SAD i Velika Britanija koje smatraju kako bi novi glavni tajnik trebao biti izabran prema svojim zaslugama, a ne po geografskom redosljedu rotacije zemalja. Velika Britanija favorizira europske kandidate kao što su bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga te britanski premijer Tony Blair. Rusija se međutim snažno protivi da dužnost glavnog tajnika obnaša netko iz njezinih bivših članica. U procesu izbora usvojeno je nepisano pravilo da glavni tajnik neće postati pripadnik nacionalnosti jedne od pet država koje su članice Opće skupštine i imaju pravo veta, a to su Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD. Mediji prenose da nije dogovorena nikakva lista kvalifikacija, nema službenog screeninga, ne propituju se kandidatove vizije o budućnosti UN-a i nema načina da zemlje članice razviju osjećaj za sposobnosti kandidata u ključnim područjima kao što su komunikacija i političko vodstvo.

Na zasjedanju Opće skupštine sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je jučer doputovao u New York nakon sudjelovanja na summitu Pokreta nesvrstanih u Havani na Kubi. Premijer Sanader pridružit će se velikom državničkom skupu na East Riveru pridružiti u petak, za kada je predviđen i njegov govor pred Općom skupštinom UN-a. U tjedan dana zasjedanja Skupštini će se obratiti više od 80 šefova država ili vlada, a kao glavne teme skupa izdvojeni su međunarodni mir i sigurnost, gospodarski rast i održivi razvoj, razvoj Afrike, ljudska prava, razoružanje, međunarodni terorizam, humanitarna pomoć i druge.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika