Objavljeno u Nacionalu br. 566, 2006-09-18

Autor: Maroje Mihovilović

MEDIJSKA ROMANSA U VRHU DIPLOMACIJE

Pete i Condi: vodite ljubav, a ne rat

Američki mediji posljednjih su dana opsjednuti najnovijom špekulacijom: da su šefica State Departmenta Condoleezza Rice i kanadski ministar vanjskih poslova Peter MacKay u romantičnoj ljubavnoj vezi

Transparent “Pete, Condi: Make Love Not War” - “Pete, Condi: vodite ljubav a ne rat” je zbog svoje dvoznačnosti, on nije ostao nezabilježenTransparent “Pete, Condi: Make Love Not War” - “Pete, Condi: vodite ljubav a ne rat” je zbog svoje dvoznačnosti, on nije ostao nezabilježen Zbog jednog njenog inozemnog posjeta, svjetski se tisak posljednjih dana raspisao o američkoj ministrici vanjskih poslova Condoleezzi Rice, ali ne zbog službenog dijela tog posjeta, nego zbog njegove, navodno, privatne dimenzije. Neki detalji iz tog posjeta potakli su ne baš uvjerljive glasine da je 51-godišnja neudata američka ministrica možda konačno ušla u romantičnu vezu, prvu nakon studentskih dana. Ona je prije nekoliko dana otišla u službeni posjet Kanadi na razgovore o američko-kanadskim odnosima sa 40-godišnjim kanadskim ministrom vanjskih poslova Peterom MacKayjom, koji je na tom položaju tek od siječnja ove godine.

MacKay je rodom s otoka Nova Scotia iz grada New Glasgow, koji sa susjednim gradom Stellartonom čini urbanu cjelinu. MacKay je kao domaćin susreta s američkom ministricom Condoleezzom Rice, na kojem se trebalo razgovarati i o zajedničkom rješavanju problematike prevelikog izlova riba u sjevernom Atlantiku, smatrao da bi bilo dobro da se i njihov sastanak održi u dijelu Kanade koji je za tu problematiku najzainteresiraniji, pa je tako susret organizirao upravo u svojem rodnom gradu. Tamo se skupila i grupa američkih i kanadskih novinara kojima je dat zadatak da izvjeste s tog - po predviđenom sadržaju razgovora - dosadnog susreta, no, neki od njih su smjesta zapazili neke zanimljive detalje koji nisu imali veze sa sadržajem sastanka. Oni su zamijetili da su odnosi Condoleezze Rice i Petera MacKayja izuzetno srdačni, po nekim mišljenjima možda i nešto srdačniji nego što je to uobičajeno. Izljubili su se pri susretu na aerodromu u glavnom gradu Nove Scotije, Halifaxu, odakle su automobilom otišli za New Glasgow, gdje su se vrlo srdačno družili u slobodnim trenucima prije i nakon službenih razgovora. Prošetali su zajedno pitoresknom lukom, posjetili jednu prodavaonicu uštipaka, gdje je on popio čaj, a ona kavu. Ona je inzistirala da će ona platiti račun, on to nije želio dopustiti pa je intervenirala vlasnica prodavaonice rekavši: “To ide na račun kuće.” Susreli su se i s nekim građanima, te se s njima rukovali, a dok su prolazili kroz gužvu građana, televizijske kamere su zabilježile kako joj je on blago, u jednom trenutku, stavio ruku na leđa. Bilo je među građanima i nekih demonstranata koji su prosvjedovali protiv američke ratoborne politike koju Kanada pomaže.

Bio je tu i jedan transparent “Pete, Condi: Make Love Not War” - “Pete, Condi: vodite ljubav a ne rat”. Zbog svoje dvoznačnosti, on nije ostao nezabilježen. Ona je prespavala u New Glasgowu, a drugog jutra su održali zajedničku konferenciju za novinare tijekom koje je ona njega zvala po imenu “Peter”, a on nju formalnije “Gospođica ministrica”. Na početku konferencije on je rekao: “Izuzetno mi je drago da sam vas mogao pozdraviti u mojem rodnom gradu.” Ona je odgovorila da je to za nju bilo “prekrasno putovanje”. Izazvala je posebnu pozornost kada je rekla: “Imala sam čak priliku susresti neke članove Peterove obitelji.” Upoznala je njegovog oca i pomajku, a o tome je rekla: “Obitelj je važna jer vas ona podsjeća što ste radili kad ste imali samo pet godina.” Potom je dodala da je izvanredno spavala: “Zrak je tu tako divan, prekrasno pirka s mora.” Na to se on nadovezao: “Ona voli svjež povjetarac ovdje u Kanadi. Čak je ostavila prozor otvoren prošle noći.” “Točno, volim svježi oceanski povjetarac.”

Kada se konferencija za novinare završavala on joj je - gledajući je - rekao: “Molim vas, dođite nam opet.” Tada su se jedan drugom približili, primili se za ruke i poljubili. Zbog tih priča o “hladnim oceanskim povjetarcima” svjetske su novine uzavrele, te se raspisale da tu “sigurno nečega ima”. On je neoženjen, ona je neudata, on je na glasu kao “komad”, ona kao vrlo sofisticirana i pametna žena, pa su se u tračerskim rubrikama novina, posebno u Kanadi i u SAD smjesta pojavili članci iz kojih je izbijala očita želja da se oni “spoje”. Urednik za tračeve najuglednijeg kanadskog lista Globe and Mail, svrstao je ovu moguću vezu među “vruće”.O tom susretu u New Glasgowu i njegovim mogućim romantičnim aspektima šaljivo je izvijestila i američka TV-mreža CNN, a poveći, doduše skeptični članak, napisao je i najugledniji američki dnevni list The New York Times. U tom članku autorica Helen Cooper doduše tvrdi da je odnos njih dvoje neuobičajeno srdačan, ali da se ovdje sigurno radi o popriličnom pretjerivanju od strane novinara koji su se užasno dosađivali na zadatku u kojem su trebali izvještavati o izlovu riba i trgovini drvenih trupaca, pa su ovim željeli malo sebi i svojim čitateljima razvedriti dan. No, s druge strane, da se ta glasina pojavila nije ni najmanje neobično.

O privatnom životu Condoleezze Rice, od kada se ona pojavila na javnoj sceni, uvijek je bilo mnogo spekulacija. Ona je izuzetno povučena i privatna osoba, izbjegava publicitet, te posebno mrzi bilo kakvo zanimanje javnosti i novinara za njen privatni život. Živi sama u jednom stanu u slavnom washingtonskom otmjenom stambenom kompleksu Watergate. Neki su njeni biografi istraživali i njen romantični život, pa se zna da je ona u mladosti imala mladiće, te bila jednom čak i zaručena. Taj njen mladić bio je od nje dvije godine stariji Rick Upchurch. Koliko su bili zaručeni i zašto su se zaruke raspale nije poznato. Iako su mnogi istraživali njenu biografiju, nisu nađene nikakve informacije o bilo kakvoj drugoj njenoj romantičnoj vezi, a od kada je u središtu pozornosti također nije bilo nikakvog znaka o bilo kakvim njenim romantičnim vezama. U travnju 2004. godine prilikom nekog neformalnog obraćanja prisutnima na nekoj večeri u Washingtonu, ona je rekla: “Kao što sam nedavno rekla svojem suprugu …, pardon, kao što sam nedavno rekla predsjedniku Bushu …”. Iako nitko, naravno, ne sumnja da “ima nečega” između predsjednika i njegove ministrice vanjskih poslova, mnogi su ipak ocijenili da je znakovito da Condoleezza Rice podsvjesno Busha osjeća kao svojeg muža, te pokazuje koliko je čvrsto razumijevanje između njih dvoje. Zanimljivo je da su američki mediji - čak i tabloidi - izbjegavali dugo bilo što pisati o privatnom i romantičnom životu Condoleezze Rice. I kada je riječ o MacKayju nije neobično da se pojavila ova spekulacija. On je iz ugledne obitelji iz Nove Scotije, otac mu je bio ministar, majka mu je poznata psihologinja i pacifistkinja. On je po zanimanju odvjetnik, na početku karijere radio je za jednu njemačku tvrtku, a potom je bio lokalni državni tužitelj. Konzervativnih je političkih uvjerenja, pa je na listi kanadske Progresivno konzervativne stranke 1997. godine prvi puta izabran u kanadski parlament kao jedan od najmlađih poslanika. U parlamentu se istakao kao dobar govornik, bio je vrlo aktivan u različitim parlamentarnim odborima, a isto je tako bio vrlo aktivan i u svojoj stranci, pa se vrlo rano počelo govoriti da bi on mogao postati i vođom stranke. Biračima se svidio njegov energičan nastup i pozitivan karakter, a kanadski list, koji se bavi parlamentarnim događanjima, proglasio ga je “najseksepilnijim poslanikom Kanade”, te je tu titulu osvajao šest godina za redom.

Zbog njegovog - za političare - atraktivnog izgleda, u kanadskom tisku pisalo se i o njegovu privatnom životu, i o tome zbog čega se nije oženio. On je dugi niz godina bio zaručen za ministrovu kćer Lisu Michelle Merrithew, ali se ta veza raspala 2004. godine. Tada je on ušao u romantičnu vezu sa svojom kolegicom iz stranke i parlamenta, poslanicom njegove stranke Belindom Stronach, koja je početkom 2005. godine čak i javno u jednom intervjuu potvrdila da su u vezi. No, 17. svibnja 2005. godine ona je iznenada prešla u tadašnju vladinu Liberalnu stranku, a već sljedećeg dana 18. svibnja 2005. godine MacKay, koji nije imao pojma što ona sprema, objavio je kraj njihove veze. U studenom 2005. godine, kanadski je tisak objavio da je ušao u romantičnu vezu sa Sophie Desmarais čiji je otac kanadski moćni poslovni čovjek. MacKay je, neposredno nakon što je u siječnju postao ministar, otputovao u Washington da se upozna s Condoleezzom Rice, pa je na zajedničkoj konferenciji za novinare zapaženo napomenuo: “Gospođice Rice, ja sam uvijek bio vaš obožavatelj”. Sretali su se potom po raznim konferencijama, a bilo je zapaženo da ga je ona nakon jedne konferencije u Rimu ovog srpnja svojim avionom povela za Kuala Lumpur. Čula su se tada prvi put neka govorkanja, možda i zato što nitko nije spomenuo da je tada avionom u Kuala Lumpur povela i predstavnika Europske unije Javiera Solanu. Sada su, nakon ovog sastanka u New Glasgowu, spekulacije pojačane, pa su novinari tražili komentar od predstavnika za novinare američkog ministarstva vanjskih poslova. Postavljeno mu je pitanje što ona kaže o tim izvještajima o romantičnoj vezi, a on je rekao: “Samo se nasmijala kada je to pročitala.” Na pitanje jesu li oni u New Glasgowu stvarno bili na romantičnoj večeri, njen predstavnik za novinare je odgovorio: “Romantična večera to sigurno nije bila. Nije bilo svijeća, nego dobro električno osvjetljenje, a teško da se romantičnom večerom može nazvati nešto čemu prisustvuje još 14 osoba.” I New York Times, koji je ovom susretu u New Glasgowu posvetio taj prilično veliki članak, kaže da je ovo samo jedna od smiješnih spekulacija koje se posljednjih mjeseci u tisku ipak pojavljuju o donedavno nedodirljivom privatnom životu Condoleezze Rice. Tako je u travnju američki dnevnik The Boston Globe objavio članak pod naslovom “Jack i Condi: Ljubavna priča”, o njoj i ondašnjem britanskom ministru vanjskih poslova Jacku Strawu, kojeg je ona bila povela na putovanje u Bagdad, pa mu je dala jedan pomoćni krevet u svojem avionu da se može odmoriti tijekom dugog leta. U srpnju je talijanski Corriere della sera objavio članak u kojem je implicirao da su se između novog talijanskog ministra vanjskih poslova Massima d’Aleme i Condoleezze Rice razvile, prilikom njihovog prvog susreta, neke simpatije osobne prilike. Da novinari iz sitnica mogu napraviti romantičnu priču vidjelo se i po tome kako su prošle godine tretirali, prilikom njegovog službenog posjeta Norveškoj, kratko privatno krstarenje američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda kroz norveški fjord. Tijekom plovidbe Rumsfeld je ručao sa svojom norveškom kolegicom, tadašnjom norveškom ministricom obrane Kristin Krohn Devold. On joj je ulijevao vino u čašu, a razmijenili su i poklone, ona je njemu poklonila džemper, on njoj torbu, a ti detalji smjesta su potakli i članke o međusobnoj simpatiji, iako je 74-godišnji Rumsfeld već djed šestero unučadi, a ona je sretno udana 45-godišnja majka dvoje djece.>email to:Maroje Mihovilovic

Vezane vijesti

"Srbija i Kosovo više nikad neće biti zajedno"

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bi nastavak pregovora o budućem statusu Kosova između Beograda i Prištine bio besmislen.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika