18.09.2006. / 17:57

Autor: Ana Kirin

GRČKA

Hrvatska traži izručenje ratnog zločinca iz Škabrnje

Protiv Ernesta Rađena je 2001. godine na zadarskom Županijskom sudu pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji

Hrvatska će od grčkih vlasti zatražiti izručenje Ernesta Rađena, osumnjičenog za ratne zločine nad hrvatskim civilima 1991. u Škabrnji, koji je krajem prošlog tjedna uhićen u Solunu temeljem tjeralice hrvatskog MUP-a, kako se doznaje u Ministarstvu pravosuđa. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da je MUP jučer putem Interpola dobio obavijest o uhićenju Ernesta Rađena, za kojim je 2001. godine raspisana međunarodna tjeralica, te da je MUP o tome obavijestio Ministarstvo pravosuđa. Glasnogovornica tog ministarstva Vesna Dovranić kazala je da još uvijek nisu zaprimili dopis, no da će odmah po primitku obavijesti o uhićenju pokrenuti postupak za Rađenovim izručenjem.

Rađen je u Grčkoj dugo godina radio kao pomoćni trener košarkaškog kluba Aris, a policija ga je uhitila u petak u Solunu temeljem međunarodne tjeralice. Zakonom o oprostu Rađen je pomilovan za oružanu pobunu, no 2001. je protiv njega na zadarskom Županijskom sudu pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji. Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović kazao je Hini da će se nakon završetka istražnih radnji odlučiti hoće li protiv njega biti podignuta optužnica ili će se odustati od kaznenog progona.

Ernesta Rađena su za sudjelovanje u zločinu nad Škabrnjanima optužili neki svjedoci u postupku protiv 26 optuženih Srba, od kojih je većinu zadarski Županijski sud u prosincu 1995. u njihovoj odsutnosti osudio na dvadesetogodišnje zatvorske kazne. Među osuđenima je i sestra Ernesta Rađena, Edita Rađen, udana Potkonjak, koja je također nedostupna. Ona je osuđena na 15 godina zatvora.

Vezane vijesti

Optužnica protiv antiromskog huškača

Optužnica protiv antiromskog huškača

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv načelnika Škabrnje Luke Škare zbog rasne i druge diskriminacije, tereteći ga da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika