19.09.2006. / 12:45

 

EKSKLUZIVNI INTERVIEW

Šimić je mom ocu rekao: 'Čekajte smrt kod kuće, smrt nije teška'


Ljerka Krajnović, junakinja koja je otkrila korumpiranog kardiokirurga Ognjena Šimića prvi puta je javno progovorila nakon njegova uhićenja 16. kolovoza. Iako zbog istražnog postupka nije mogla govoriti i o pojedinostima akcije policije i Uskoka koja je prethodila uhićenju korumpiranog liječnika, ispričala je što ju je nagnalo da krene u njegovo razotkrivanje, što ju je najviše revoltiralo, kako se osjećala kad je akcija završila i kad je Nacional javnosti otkrio njezin identitet. Kao što je poznato, ta bivša 43-godišnja rukometna reprezentativka i europska prvakinja, svojim je hrabrim postupkom izazvala veliku pozornost i najrazličitije komentare. Odlučila je otići na policiju i prijaviti liječnika koji je od nje, kako je pravilno pretpostavila, htio iznuditi mito, odnosno bez “kuverte” nije htio pomoći njezinu ocu, teškom srčanom bolesniku. Tako je nastala priča o tome kako je Ljerka Krajnović svoju obiteljsku dramu s bolesnim ocem, ni ne sluteći moguće razmjere, spontano pretvorila u nacionalnu korupcijsku aferu. Donosimo izvatke iz intervjua, a cijeli razgovor možete pročitati u najnovijem broju Nacionala.

NACIONAL: Kamo ste išli i kako su vas primili u policiji?

- Ispitivali su me kao najvećeg kriminalca u riječkoj policijskoj stanici: zašto, kako, protiv koga, tko sam ja, što imam. Rekla sam da sam došla prijaviti mito i korupciju. Ispričala sam da sam dovela oca, hitni slučaj za kardiološku operaciju, a kirurg me po kratkom postupku izbacio, da sam sa svih strana čula kako mu se mora doći s kuvertom, pa čak i da poznajem ljude koji su mu na taj način dali novac, te napokon i to kako su me upozorili da kod njega neću uspjeti ne donesem li na dogovor omotnicu s novcem. Na kraju su me shvatili ozbiljno, provjerili su me na krim policiji, povezali se s Uskokom i dogovorili smo se kako dalje. Potpisan je dokument da me neće proganjati zbog davanja mita. Kako je dr. Šimić u međuvremenu opet otišao na godišnji odmor, morali smo čekati.

NACIONAL: Borite se i za zdravlje sina, imate li vremena za neki posao?

- Imam sedam godina porodiljnog dopusta na osnovi dijagnoza i stanja moga sina koji je rođen prerano, sa samo šest mjeseci i ima određene probleme. On mi je sve i nema te teškoće koja bi me obeshrabrila. Jako sam zahvalna liječnicima Dječje bolnice na Kantridi koji su ga spasili. Kad sam ga prije četiri godine nakon dvomjesečnog boravka u toj bolnici vodila kući pitala sam se kako da im se zahvalim pa sam se raspitala kakav znak pažnje da odnesem Rocovu liječniku. Rekli su mi da nikako ništa ne nosim, da bi me mogao izgrditi. Stoga sam počastila sve koji rade u Intenzivnom dječjem odjelu i otad svake godine na Rocov rođendan odnesem tortu. Tako ću činiti sve do Rocove 18. godine, a poslije toga neka on sam nastavi tu tradiciju ako bude htio. Rocu sam se gotovo posve posvetila, ali kako mi je određena porodiljna naknada od dvije tisuće kuna, povremeno odigram poneku utakmicu da ne moram novac koji sam, zahvaljujući rukometu uspjela staviti sa strane, već sad crpiti. Podređena rukometna karijera Željela bih da to ostane mom Rocu za studij. Od svog oca koji radi na naftnoj platformi Roco dobiva 900 kuna na mjesec. Zbog malih prihoda povremeno treniram djecu. Radim s dečkima u Matuljima koji su već tri godine zaredom prvaci Primorsko-goranske županije. Prije tri godine su dječaci 92. godišta čak bili prvaci Hrvatske. To nažalost nije naišlo na odjek ni kod sponzora niti drugdje, jedino je dobro to da veliki klubovi u Rijeci kao što su Zamet i Kvarner uzimaju tu djecu za buduće igrače. Zapravo, stvaram igrače za njih, ali to mi ništa ne donosi.

NACIONAL: Vaš otac je operiran na Rebru u Zagrebu. Kako se oporavlja?

- Sad je na rehabilitaciji u Opatiji koja će trajati tri do šest tjedana, ali malo je nervozan jer bi želio što prije doma. Nije navikao na bolnicu i teško mu pada.

NACIONAL: Vi ste pred trećim susretom s dr. Šimićem ali ovaj put na sudu

. - Da, iako sam mislila da ćemo se i prije susresti. Upozorili su me da ima pravo prisustvovati kad budem davala svoj iskaz u istražnom postupku, ali nije bio.

Cijeli razgovor možete pročitati u najnovijem broju Nacionala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika