24.04.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

HRVATSKA NE MOŽE SPRIJEČITI ULAZAK SARS-A

Hrvatska ne može spriječiti ulazak
oboljelih od SARS-a u zemlju, ali provodi sve preventivne mjere za sprečavanje širenja bolesti, rečeno je u srijedu na sjednici Povjerenstva za SARS Ministarstva zdravstva. Na sjednici je rečeno i da postoji mogućnost da se ta bolest prije ili kasnije pojavi i kod nas jer se Hrvatska ne može izolirati od ostatka svijeta, no dosad uspostavljene mjere osigurat će da se bolest ne širi nekontrolirano, a oboljelima omogući adekvatno liječenje. “Poseban nadzor provodi se nad putnicima koji dolaze iz država u kojima se SARS proširio na domaće stanovništvo, kao što su Kanada,
Kina, Hong Kong, Tajvan, Singapur, Velika Britanija i SAD”, rekla je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svjetska zdravstvena organizacija u međuvremenu je upozorila da putnici trebaju izbjegavati Peking i Toronto kako se na bi zarazili virusom SARS-a. Toronto je prvo mjesto izvan Azije u koje se ne preporuča dolazak. Vlasti ovog kanadskog grada negodovale su u vezi odluke WHO-a. U izjavi Davida Heymanna iz Svjetske zdravstvene organizacije stoji kako je preporuka njegove organizacije posljedica neuspjeha zaustavljanja širenja bolesti u gradu te, nadalje, kako je dvoje zdravstvenih radnika iz drugih zemalja zaraženo u Torontu.
Tajland će na konferenciji ministara zdravstva zemalja ASEAN-a predložiti preglede ljudi koji napuštaju zemlje u kojima postoje slučajevi SARS-a. To bi bio pregled jednak onome koji se provodi pri dolasku putnika. Ako se ministri slože oko ovog pregleda, biti će ponuđen šefovima država jugoistočne Azije na izglasavanje. Cilj ove mjere je zaustavljanje širenja bolesti.
Bolest je u Kini, zaista, uzela maha. Pekinška Sveučilišna bolnica je zapečaćena. Policija stoji na ulazu i ne pušta nikoga ni unutra niti van. U zapečaćenoj bolnici, s kapacitetom od 1200 kreveta, je oko 2300 djelatnika.

Vezane vijesti

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Kina: u logor zbog širenja glasina o SARS-u

Policija u gradu Baodingu na sjeveru Kine objavila je da je s dvije godine "radne rehabilitacije" kaznila čovjeka koji je širio lažne glasine o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika