19.09.2006. / 15:08

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ BREZOVICA

Božica Cvjetko zataškavala zlostavljanje

Državno odvjetničko vijeće ustvrdio je da je Božica Cvjetko zlouporabila svoj položaj i teško naštetila ugledu državnog odvjetništva

Državno odvjetničko vijeće (DOV) u utorak je razriješilo zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Božicu Cvjetko, proglasivši ju krivom za zataškavanje zlostavljanja mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici. DOV je ustvrdio da je Božica Cvjetko zlouporabila svoj položaj i teško naštetila ugledu državnog odvjetništva. Predsjednik DOV-a Josip Čule kazao je da je Cvjetko proglašena krivom jer je, "nakon usmenog izvješća zamjenice zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika kako postoji sumnja da su na štetu štićenika dječjeg doma "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici počinjena kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa i da policija traži daljnje upute za provođenje izvida, naložila da se obustavi svaki daljnji rad u tom predmetu i stavljanje predmeta ad acta".

Nakon medijskih napisa o zlostavljanjima u Brezovici od Božice Cvjetko je zatraženo da ponovno razmotri navedene predmete, no ona je utvrdila da su medijske tvrdnje neosnovane. Naknadnom provjerom, nakon niza novih novinskih članaka, državno odvjetništvo je ipak otkrilo spominjane zločine i protiv domara u Brezovici Maria Barlovića pokrenulo kazneni postupak.

Stegovni postupak protiv Božice Cvjetko održavao se iza zatvorenih vrata, pa su novinari mogli prisustvovati tek čitanju odluke ali ne i njena obrazloženja. Božica Cvjetko nije nazočila objavi odluke, kao ni ranijim sjednicama. Neslužbeno se doznaje da je svoju obranu poslala pismenim putem, a pred DOV-om ju je zastupao odvjetnik Ratko Žurić. On je najavio žalbu na odluku, odnosno pokretanje upravnog spora zbog toga što smatra da je njegova branjenica "kažnjena zbog datog mišljenja". Stegovni postupak protiv Božice Cvjetko pokrenut je krajem rujna prošle godine na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je od DOV-a tražio najtežu kaznu - razrješenje.

Vezane vijesti

Hrvatski Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

Hrvatski Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

Hrvatski Caritas uputio je 150.000 kuna novčane pomoći prikupljene u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu. Novac, namijenjen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika