19.09.2006. / 18:56

Autor: Martina Zeković

UN

Afera oko sudjelovanja BiH na sjednici UN-a

Paravac je od ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića zatražio da "hitno izvijesti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o neovlaštenom i nelegalnom prisustvu Adnana Terzića u ime BiH na 61. zasjedanju Opće skupštine UN"


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac najavio je intervenciju čiji je cilj spriječiti predsjedatelja Vijeća ministara te zemlje Adnana Terzića da predstavlja BiH na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U priopćenju iz Paravčeva ureda navodi se da je "Terzićev odlazak u New York koji bi tamo trebao zastupati BiH je potpuno privatne naravi" te da je državno Predsjedništvo ranije donijelo odluku da na zasjedanje Opće skupštine UN putuje njegov predsjedatelj Sulejman Tihić. Paravac je od ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića zatražio da "hitno izvijesti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o neovlaštenom i nelegalnom prisustvu Adnana Terzića u ime BiH na 61. zasjedanju Opće skupštine UN" jer je, kako sugerira Paravac, Tihić samovoljno poslao Terzića u New York bez konzultacija s ostalim članovima Predsjedništva. Paravac drži da je to još jedan dokaz kakvu državu Tihić želi te pokazatelj da se on "već ponaša kao predsjednik BiH". Srpski član Predsjedništva BiH na kraju zaključuje da je ovo nastavak bošnjačke politike čiji je krajnji cilj "unitarizacija BiH" a na štetu Srba i Hrvata.

Istovremeno, Rice je u New Yorku na Općoj skupštini UN-a u utorak izjavila da će službeni Washington nastaviti inzistirati na sankcijama Iranu jer do 31. kolovoza, što je bio krajnji rok, nije prestao obogaćivati uran. Ona će večerati s ministrima vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti te Njemačke i Italije i s njima razgovarati o tome što dalje s Iranom. Kina i Rusija, koje obje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, nisu za kaznene mjere protiv Irana, a i neki od saveznika SAD-a, poput Francuske, smatraju da žurba nije potrebna. I visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana koji pregovara s Iranom kaže da bi bilo pogrešno inzistirati na rezoluciji o sankcijama jer on napreduje u pregovorima s Teheranom. Američki predsjednik George W. Bush u utorak će se obratiti Općoj skupštini UN-a i govorit će o Iranu i drugim pitanjima, a očekuje se da će tražiti snažniju akciju protiv službenog Teherana.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u razgovoru za američki tjednik Time izjavio je da se ne boji američkih napada na nuklearna postrojenja svoje zemlje. On je negativno odgovorio na pitanje o mogućnosti takva napada. predsjednik je dodao da svima treba logika, a ne napadi.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika