19.09.2006. / 19:05

Autor: Ana Kirin

BANGKOK

Vojni udar na Tajlandu

Najmanje 20 vojnika ušlo je u zgradu Vlade u Bangkoku koju su ranije opkolili tenkovi

Tenkovi su u utorak opkolili zgradu tajlandske Vlade u Bangkoku i tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, koji je trenutačno na zasjedanju UN-a u New Yorku, proglasio je stanje pripravnosti uslijed znakova pokušaja vojnog udara. Thaksin Shinawatra naredio je vojnim snagama da prekinu "nezakonita kretanja" i objavio da je smijenio glavnog vojnog zapovjednika. Najmanje 20 vojnika ušlo je u zgradu Vlade, prenio je Reuters. Vojna televizijska postaja Kanal 5 počela je emitirati slike kraljevske obitelji te puštati pjesme vezane uz vojne udare. Vladini dužnosnici objavili su da će se Shinawatra zbog ove političke krize iz New Yorka vratiti u četvrtak, dan ranije nego je planirao.

Tajlandski Konstitucionalni sud proglasio je nevažećima opće izbore u travnju, a novi izbori, koji su se trebali održati u listopadu, prošlog su tjedna odgođeni do studenog. Od premijera Thaksina Shinawatre traži se ostavka, zbog navodne korupcije i zloporabe položaja. Shinawatra je vlasnik telekomunikacijske tvrtke Shin Corporation te jedan od najbogatijih Tajlanđana. Bijes protivnika i glasača na sebe je navukao nakon što nije uspio spriječiti nasilje separatista na jugu zemlje, kao i zbog odluke da će prodati dio dionica svoje tvrtke singapurskim investitorima, čime bi zaradio oko 2 milijarde dolara i to bez plaćanja poreza. Navodno se već tjednima u državi špekuliralo kako bi moglo doći do vojnog udara.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika