24.04.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

WASHINGTON

POKUŠAO PROKRIJUMČARITI IRAČKE UMJETNINE

POKUŠAO PROKRIJUMČARITI IRAČKE UMJETNINE

Policija je na aerodromu Dallas U američkom glavnom gradu Washingtonu uhitila tehničara američke televizijske mreže “Fox” nakon što je ustanovila da je pokušao prokrijumčariti predmete, koje je ukrao iz jedne palače u Baghdadu. Carinicima je rekao da nema ništa za prijaviti, osim manju količinu cigareta, no, u skladu s uputama da se oštrije pregledaju svi koji se vraćaju iz Iraka, otvorena mu je prtljaga. U njoj je pronađeno 12 slika, ukradenih iz baghdadske palače Udaya Husseina, sina iračkog vođe Saddama Husseina. U prtljazi su pronađeni i drugi predmeti, koje je tehničar Benjamin James Johnson pokušao unijeti u SAD. On je uhićen, a protiv njega je podignuta krivična prijava zbog pljačke i krijumčarenja umjetnina, a kompanija “Fox”, smjesta ga je otpustila.
Američka carina je objavila da je ovo samo jedan od otkrivenih slučajeva novinara i vojnika, koji su pokušali unijeti u SAD predmete ukradene u SAD. Kod njih su zaplijenjeni čak i neki predmeti, za koje se sumnja da su ukradeni iz baghdadskog Nacionalnog muzeja. Otkriveno je više komada oružja optočenog zlatom, te zlatno povijesno oružje, sablje i bodeži. Stav je američkih vlasti da se svako iznošenje ovakvih umjetničkih predmeta iz Iraka smatra ratnom pljačkom, čak i u slučajevima kada osobe na aerodromima prijave te predmete, te tvrde da su ih u Iraku dobili na poklon.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika