20.09.2006. / 12:03

Autor: Ana Kirin

TAJLAND

Dva tjedna vojne vlasti

Budući da vojska ne želi ostati na vlasti, kako je rekao general Sonthi Boonyaratglin, određen je rok od dva tjedna do kojega će ju predati novom premijeru

Vođa vojnog puča na Tajlandu, general Sonthi Boonyaratglin izjavio je da će novi premijer biti imenovan unutar dva tjedna te da će se novi izbori održati kroz godinu dana, čim se napiše novi ustav. Sonthi je na konferenciji za novinare zanijekao da tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej ima ikakve veze s državnim udarom. Upozorio je također da bi se zbačeni premijer Thaksin Shinawatra mogao suočiti sa sudskim tužbama. General Sonthi ponovio je kako je vojska djelovala u skladu sa željama naroda i da je vlada svojim postupcima zapravo natjerala vojno vodstvo da izvrši državni udar. Budući da vojska ne želi ostati na vlasti, kako je rekao, određen je rok do kojega će ju predati novom premijeru. "Imamo dva tjedna. Nakon dva tjedna ćemo odstupiti", rekao je Sonthi te dodao kako vođe puča već razmatraju kandidate koji bi mogli preuzeti dužnost premijera do novih izbora.

Reakcije na tajlandski vojni puč stižu iz cijelog svijeta. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kritizirao je vojni udar na Tajlandu te je pozvao na smirivanje stanja u zemlji. "Nemam sve detalje, no to nije praksa koju treba ohrabrivati", rekao je Annan. Brad Adamas, direktor za Aziju Human Rights Watcha, kazao je da je "Thaksinova vladavina uvelike srozala koncept poštivanja ljudskih prava na Tajlandu, ali suspenzija temeljnih prava po ustavu nije odgovor" te dodao kako "Tajland svoje probleme mora rješavati putem vladavine prava i na način da narod ostvari svoje pravo da izabere vlastite vođe". Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer je ocjenio da je "neprihvatljivo da se na ovakav način svrgava vlada". Novi Zeland dijeli to mišljenje, priopćivši da "osuđuje svaki proces koji neustavnim i nedemokratskim načinima traži svrgavanje vlade". Japan je izrazio nadu da će se "situacija vratiti u normalu te da će demokratske političke strukture biti ubrzo obnovljene", prenosi Reuters. Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi je kazao da je "istinski šokiran", te da nije očekivao vojni udar na Tajlandu. U priopćenju indonezijskog ministarstva vanjskih poslova stoji da "kao članica Zajednice zemalja jugoistočne Azije, Indonezija očekuje da će se demokratska načela, kao važan element ASEAN-a kojeg su potpisale sve članice, poštovati". Američki State Department je priopćio da "pozorno prati razvoj događaja, no situacija je trenutno nejasna", te je izrazio nadu da će tajlandski narod "svoje političke razmirice riješiti na miroljubiv način i u skladu s načelima demokracije i vladavine zakona".

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija objavljeno je da su svi hrvatski državljani na Tajland dobro, a da bi hrvatski reprezentativci u tae kwon dou u srijedu trebali napustiti Bangkok, gdje su boravili na turniru Svjetskog kupa. Za sada je 20-ak sportaša i funkcionara iz reprezentacije zbog izvanrednoga stanja blokirano u hotelu. "Vojska je na ulici, ali mi nismo ni u kakvoj opasnosti. Jedino strahujemo da ne zatvore aerodrom, ali mislim da se to ipak neće dogoditi, jer im je u interesu da stranci odu i da ne gledaju što se događa, a ne da ih tu drže", izjavio je tajnik Tae kwon do saveza Dražen Mađarević. MVPEI nastavlja pratiti razvoj situacije na Tajlandu a uspostavljen je i dežurni telefon (4569964) na koji zainteresirani mogu dobiti potrebne informacije.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika