20.09.2006. / 16:27

Autor: Martina Zeković

BOSNA I HERCEGOVINA

Osuđeni bivši dužnosnik pobjegao u Zagreb?

Bender je u Zagreb pobjegao samo dva dana nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH u srpnju ove godine potvrdio kaznu od četiri i pol godine zatvora

Ivan Bender, bivši visoki dužnosnik BiH koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog pronevjere i zloporabe službenog položaja i ovlasti, pobjegao je iz BiH i skriva se u Hrvatskoj, prenio je u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Kako navodi list, Bender je u Zagreb pobjegao samo dva dana nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH u srpnju ove godine potvrdio kaznu od četiri i pol godine zatvora jer je kao ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje Federacije BiH u svibnju 2001. godine protuzakonito prodao mostarski hotel "Ero" tvrtki "Tuh-Invest", čiji je ravnatelj bio Mario Boras. Zbog ove transakcije koja je obavljena bez suglasnosti tijela MIO, Boras je također osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci.
Bivši dužnosnik HDZ BiH u Zagrebu navodno živi sa sinom koji tamo studira, dok mu je supruga i dalje stanovnik Neuma, čiji je Bender bio dugogodišnji načelnik.
Predsjednik Vrhovnog suda BiH Amir Jaganjac rekao je kako mu nije poznato gdje se Bender zapravo nalazi istaknuvši kako je provedba kaznenih sankcija dio ovlasti koje pripadaju općinskim sudovima. U sarajevskom listu se navodi da to što Hrvatska svoje državljane ne izručuje vlastima BiH predstavlja dodatni motiv onima koji planiraju pljačke i kriminal u toj zemlji.

Naime, u srpnju 1999. Ivan Bender, direktor Zavoda MIO-a Mostar sklopio je s direktorom Hotela Ero Zvonkom Ragužom ugovor prema kojem se Zavod MIO Mostar "prepoznaje" kao neupitni vlasnik zgrade i svih ostalih nekretnina u sklopu tog hotela, a Ugostiteljsko poduzeće Hotel Ero ostaje samo korisnik i zgrade hotela i ostalih nekretnina. Zavodu MIO-a time su ostale odriješene ruke u raspolaganju nekretninama. U listopadu iste godine Bender je sklopio ugovor s vlasnikom poduzeća "Tuh–Invest" Marijom Borasom. U ugovoru se pristalo, uz visoke kamate, na zajam od 3.200.000 švicarskih franaka te je Hotel Ero stavljen pod hipoteku kao garancija da će zajam biti vraćen. U vrijeme sklapanja ugovora o zajmu tvrtka "Tuh–Invest" od imovine imala je samo pečat i rješenje o registraciji. Bender je tražio zajam od tvrtke "Tuh-Invest" kada je Zavod MIO-a Mostar na računu Hercegovačke banke imao gotovo 5,5 milijuna DEM, a mjesečni je priljev sredstava na račun MIO-a iznosio oko sedam milijuna DEM.

Nakon što je Bender s Borasom potpisao ugovor o zajmu, direktor "Tuh–Investa" u prosincu iste godine u Zagrebu potpisuje ugovor o financijskom kreditu s tri tvrtke, i to: HUP Zagreb, H.B.I. i Hotel "International" Zagreb, navodili su mediji. Dva od tri poduzeća s kojima je Boras sklopio ugovor o financijskom kreditu vodio je njegov ujak Anđelko Leko, a direktor "Internationala" je Vlado Leko koji je također u srodstvu s Borasom. Sumnjalo se da je Bender zajedno sa zagrebačkim hotelijerima htio kupiti Hotel Ero na način da je Borasova rodbina dala kredit "Tuh–Investu" u visini od 3,2 milijuna švicarskih franaka, a "Tuh–Invest" hipotekarni zajam MIO-u Mostar koji nije namjeravao vratiti, već na ime zajma predati Hotel Ero. MIO nije vratio kredit "Tuh-Investu" tako da je na Općinskom sudu u Mostaru određeno ročište za usmenu javnu dražbu.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika