21.09.2006. / 10:14

Autor: Ana Kirin

UN

Sanader: "Hrvatska je spremna doprinijeti djelovanju UN-a"

"Sada smo spremni poduzeti novi korak u jačanju naše odgovornosti kao članice UN-a....Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti također bi demonstriralo uspjeh mirovnog procesa u jugoistočnoj Europi", kazao je u svom govoru pred Općom skupštinom UN-a premijer Sanader

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu navečer na 61. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku predstavio je kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008./09. godine, ističući kako je ta kandidatura izraz odgovornosti i spremnosti Hrvatske da doprinese djelovanju tog ključnog tijela svjetske organizacije. "Moram podvući da je hrvatska kandidatura, iznad svega, mjera hrvatske odgovornosti...Sada smo spremni poduzeti novi korak u jačanju naše odgovornosti kao članice UN-a....Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti također bi demonstriralo uspjeh mirovnog procesa u jugoistočnoj Europi’, kazao je u svom govoru premijer Sanader. Naveo je i kako je Hrvatska prošla kroz uspješnu tranziciju od zemlje koja je primala mirovne snage do zemlje koja danas sudjeluje u 11 od 18 mirovnih operacija UN-a diljem svijeta, te pruža obuku za međunarodne tečajeve na području izgradnje mira. Hrvatska je, po riječima njezinog premijera, "igrala i danas igra utjecajnu i vodeću ulogu u osiguravanju dugoročne stabilnosti, suradnje i demokratskog razvoja cijele jugoistočne Europe". Sanader je naglasio i potrebu "rješavanja posljednjih neriješenih pitanja i dovršetka sigurnosne arhitekture ovog dijela Europe" uz zaštitu i promicanje univerzalnih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i demokracije.

Premijer Sanader istaknuo je doprinos Hrvatske različitim UN-ovim programima i fondovima i podršku aktivnostima UN-a na mnogim poljima. U svom se govoru osvrnuo i na današnje globalne napetosti i nestabilnost, dugotrajne krize koje destabiliziraju regionalnu i globalnu sigurnost i značajan rast međunarodnog terorizma koji, kako je upozorio, izaziva atmosferu nepovjerenja, vjerske i kulturne netolerancije i teška kršenje ljudskih prava. Istaknuo je vrlo dobru suradnju Hrvatske s Odborom za protuterorizam Vijeća sigurnosti UN i Odjelom za prevenciju terorizma Ureda UN-a za borbu protiv narkotika i kriminala u Beču.

Sanader je u srijedu održao i govor na Sveučilištu Colombia u New Yorku posvećen u najvećoj mjeri pristupanju Hrvatske EU i NATO-u.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika