21.09.2006. / 12:35

Autor: Ana Kirin

SYDNEY

Gudelj ostaje u pritvoru

Gudelj je u utorak uhićen u Sydneyu na temelju zahtjeva Hrvatske za njegovim izručenjem koju je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa Australiji uputilo u rujnu prošle godine

Antunu Gudelju, ubojici načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira uhićenom u Australiji, sud u Sydneyu odbio je zahtjev za puštanjem na slobodu uz jamstvo, izvijestilo je danas hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Gudelj je u utorak uhićen u Sydneyu na temelju zahtjeva Hrvatske za njegovim izručenjem, a službenu potvrdu o uhićenju hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zaprimilo jeu četvrtak. Ministarstvo je molbu za izručenje, usklađenu prema izmjenama australskog zakona, diplomatskim putem uputilo 30. rujna 2005. godine.

Protiv Antuna Gudelja u tijeku je kazneni postupak pred Županijskim sudom u Osijeku za kaznena djela ubojstva i pokušaja ubojstva iz srpnja 1991. godine. Naime, on je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva Josipa Reihl-Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića te pokušaja ubojstva predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića 1. srpnja 1991. nedaleko Osijeka. Njemačka policija uhvatila ga je 1996. i izručila Hrvatskoj. U svibnju 1997. godine Vrhovni sud obustavio je kazneni postupak i na Gudelja primjenio Zakon o općem oprostu. Izašavši na slobodu, Gudelj je otišao u Australiju, čiji je državljanin. Četiri godine kasnije Ustavni sud je usvojio tužbu Jadranke Reihl-Kir i ukinuo odluku Vrhovnoga suda o Gudeljevom pomilovanju te slučaj vratio na početak. Nakon te odluke, Gudeljev osječki odvjetnik Nediljko Rešetar izjavio je da je njegov branjenik spreman doći na ponovno suđenje, da bi potom, u siječnju 2002., protiv petero sudaca Ustavnog suda, koji su ukinuli odluku o pomilovanju, podnio kaznenu prijavu za nesavjestan rad.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika