26.09.2006. / 10:36

Autor: Goran Jurić

ZNANOST

Zemlja najtoplija u zadnjih milijun godina

Zemlja bi mogla biti jako blizu najtoplijem periodu koji ju je zadesio u zadnjih milijun godina, posebno područje Pacifičkog oceana na kojem nastaju potencijalno opasni vremenski uvjeti El Nina. Ova činjenica ne znači nužno da će se El Nino, koji može bitno promijeniti vremenske prilike na svijetu, pojaviti. El Nino fenomen je bitan faktor u praćenju globalnog zatopljenja. El Nino može bitno povećati temperaturu, što se i dogodilo 1998 kada je takozvani "super El Nino“ pomogao zagrijati Zemlju do rekordno velikih temperatura.

Znanstvenici posebno ističu da su temperature u 2005. godini bile u istom rangu kao i one 1998, no izostale su velike temperature površinske vode Pacifika tipične za El Nino. Trenutno, zemljina temperatura je unutar 1 stupnja C od najveće ikad zabilježene temperature u zadnjih milijun godina. Zadnjih godina zabilježen je veliki porast prosječnih temperatura, te je temperatura narasla 0.2 stupnja za svako od zadnja tri desetljeća.

Znanstvenici sve to pripisuju povećanoj ljudskoj aktivnosti, te ispuštanju u atmosferu plinova koji doprinose efektu staklenika. Smanjenje rasta dotičnih plinova trebalo bi spriječiti pojavu super El Nina i jakih tropskih oluja.

Vezane vijesti

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Simulacijski pokusi o utjecaju globalnog zagrijavanja na biljke uvelike potcjenjuju ono što se doista događa u prirodi, pokazuju rezultati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika