26.09.2006. / 18:48

Autor: Ana Kirin

EU

Bugarska i Rumunjska spremne za EU

"Bugarska i Rumunjska učinile su daljnji napredak u dovršavanju priprema za članstvo, pokazujući svoje sposobnosti da primjenjuju načela i zakone EU-a od 1. siječnja 2007. godine", stoji u izvješću Europske komisije

Bugarska i Rumunjska dovoljno su pripremljene za ulazak u EU od 1. siječnja 2007. godine, ali će zbog brojnih nedostataka biti pod strogim nadzorom, objavila je u utorak u Strasbourgu Europska komisija. Od zadnjeg izvješća iz svibnja ove godine "Bugarska i Rumunjska učinile su daljnji napredak u dovršavanju priprema za članstvo, pokazujući svoje sposobnosti da primjenjuju načela i zakone EU-a od 1. siječnja 2007. godine. One su postigle visoki stupanj usklađenosti", stoji u izvješću Europske komisije. Prema pristupnom sporazumu s Bugarskom i Rumunjskom potpisanom u travnju 2005. godine, njihov ulazak u EU je predviđen 1. siječnja 2007. godine. Pristupni sporazum daje mogućnost Vijeću EU-a da u slučaju negativne preporuke Komisije odgodi njihov ulazak za godinu dana.

"Ovo je iscrpna, poštena i objektivna procjena njihove spremnosti", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prilikom predstavljanja izvješća zastupnicima u Europskom parlamentu. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je eurozastupnicima kako je uvjeren da će "Bugarska i Rumunjska obogatiti EU", te dodao da mogućnost uvođenja zaštitnih mjera daje dovoljna jamstava da europski porezni obveznici nemaju razloga za brigu.

Komisija je u svom izvješću "identificirala brojna područja koja i dalje izazivaju zabrinutost, te područja u kojima će Komisija inicirati odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje EU-a, ako dvije zemlje odmah ne poduzmu korektivne mjere". Obje zemlje su pozvane da ova tri mjeseca koliko je ostalo do ulaska u članstvo iskoriste što je bolje moguće za popravljanje utvrđenih nedostataka. U slučaju Bugarske kao područja u kojima je potrebno hitno djelovati ili uložiti dodatne napore navedeni su pravosudni sustav, borba protiv korupcije, policijska suradnja i borba protiv organiziranog kriminala, pranje novca, integrirani administrativni i kontrolni sustav u poljoprivredi (IACS), prenosiva spongiformna encelofatija (TSE) i financijska kontrola. Od Rumunjske se traže dodatni napori u pravosudnom sustavu i borbi protiv korupcije, IACS, TSE i uzajamnoj povezanosti poreznih sustava.

Komisija će u objema zemljama nadzirati provedbu acquis communautairea (zajedničke pravne stečevine), kao što to radi u svim zemljama članicama. Uz to, Komisija najavljuje mjere koje predviđa pristupni sporazum, a koje se mogu poduzeti u razdoblju od tri godina nakon ulaska u članstvo. Među tim mjerama je i obveza Bugarske i Rumunjske da redovito izvješćuju o napretku u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, a Komisija će uspostaviti mehanizam provjere ispunjavanja benchmarksa (mjerila) koje je postavila.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika