27.09.2006. / 12:40

Autor: Marin Medić

VELIKA BRITANIJA

Britanci najzaduženiji u Europi

Ukupan britanski osobni dug, uključujući i hipoteke je oko 1,2 trilijuna funti.

Ljudi u Velikoj Britaniji posuđuju prosječno dva puta više nego stanovnici ostalih zemalja zapadne Europe. Zaduživanje na kreditnim karticama je bilo 216 milijardi funta u 2005, a prosječan britanski državljan duguje 3,175 funti. Ukupan britanski osobni dug, uključujući i hipoteke je oko 1,2 trilijuna funti. Izvještaj koji se bavi tržištem posuđivanja preko zajmova i kreditnih kartica u 16 europskih zemalja ističe kako Velika Britanija ima ''nezasitan apetit za kredite''. Financijski analitičar Paul Marsh kaže kako je Velika Britanija komplicirano mjesto za pokretanje biznisa i ostvarivanje profita baš iz razloga što je stanovništvo prezaduženo, što u drugim europskim zemljama nije slučaj, a tržište nije toliko sofisticirano. Prosječan Europljanin dugovao je samo 1,558 funti. U posuđivanju Francuzi su prošle godine bili na drugom mjestu.

Ako samo najveće ekonomije dominiraju tržištem posudbe, u manjim ekonomijama kao npr. Turske i Grčke, nehipotekarno posuđivanje najbrže raste.

Vezane vijesti

Brazilsko gospodarstvo prestiglo Veliku Britaniju

Brazilsko gospodarstvo prestiglo Veliku Britaniju

Brazil je prestigao Veliku Britaniju i postao šesto najveće svjetsko gospodarstvo, objavio je u ponedjeljak Centar za ekonomiju i poslovna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika