27.09.2006. / 14:44

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ PETRAČ

U petak novo suđenje Hrvoju Petraču

Petračev novi branitelj Anto Nobilo nije želio otkriti kako će se Petrač braniti, no najavio je da će već na prvom ročištu predložiti nove dokaze koji će, tvrdi, ići u prilog njegovom branjeniku

Početak ponovljenog suđenja Hrvoju Petraču zakazan je za petak u 10 sati, no ako do tada ne bude završena obnova velike dvorane zagrebačkog Županijskog suda glavna rasprava će se odgoditi za ponedjeljak, 2. listopada. Sudskim vijećem koje je u veljači prošle godine, zajedno s još devetero optuženika, Petrača proglasilo krivim za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, ponovno će predsjedati sudac Ivan Turudić. Na prvom suđenju Petrač je kao inicijator zločina osuđen na šest godina zatvora, a kaznu mu je u travnju ove godine Vrhovni sud potvrdio. No, budući da mu se sudilo u odsutnosti iskoristio je pravo na ponavljanje postupka. Njegov novi branitelj Anto Nobilo nije želio otkriti kako će se Petrač braniti, no najavio je da će već na prvom ročištu predložiti nove dokaze koji će, tvrdi, ići u prilog njegovom branjeniku. "Očekujem pozitivan ishod jer će se tek sad čuti prava istina, budući da će se u sudnici po prvi put pojaviti i suočiti svi sudionici iz ovoga predmeta", kazao je Nobilo.

Na zagrebački Županijski sud Petrač će biti doveden iz zatvora u Remetincu, gdje je smješten nakon što ga je u kolovozu ove godine izručila Grčka u kojoj je lani uhićen na temelju međunarodne tjeralice. Neposredno prije njegova uhićenja, u Zagrebu je uhićen i organizator skupine otmičara Ivan Ico Mateković, a do Petračevog dolaska u Zagreb policiji su se predala i preostala dvojica bjegunaca - Matekovićeva braća Nikola i Libero. Ivanu i Liberu također se ponavlja suđenje, a među optuženima opet će se naći i Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček. Protiv njih postupak će se ponoviti u odnosu na dio optužnice koja ih tereti za udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, odnosno udruživanje u grupu koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. Na optuženičkoj klupi neće biti Novice Petrača jer mu je pravomoćno potvrđena kazna od tri i pol godine zatvora.

Suđenje će početi čitanjem USKOK-ove optužnice koja Hrvoja Petrača tereti da je s Ivanom Matekovićem dogovorio otmicu Zagorčeva sina i poticao na nju. U obrazloženju prvostupanjske presude sudac Turudić je Petrača označio kao inicijatora otmice bez kojega se ona ne bi ni mogla provesti. Također je rečeno da je zlouporabio svoje prijateljstvo s generalom Zagorcem i njegovom obitelji kako bi se domogao novca. Petrač je nakon otmice putem medija tvrdio da je Zagorcu, zajedno sa svojim sinom, pomagao oko prikupljanja otkupnine. Priču o njihovu dugogodišnjem prijateljstvu Zagorac je potvrdio na sudu. Njegov sin otet je 23. veljače 2004. ispred obiteljske kuće na Pantovčaku, a otmičari su ga pustili četiri dana kasnije, nakon što je njegov otac platio 750 tisuća eura, odnosno polovicu tražene otkupnine. Novac do danas nije pronađen.

Vezane vijesti

Umjesto Vedrana Čorića, za vršitelja dužnosti postavljen mladi kirurg

Umjesto Vedrana Čorića, za vršitelja dužnosti postavljen mladi kirurg

Nakon što je početkom prosinca dugogodišnji predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ivan Jelić otišao u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika