27.09.2006. / 15:04

Autor: Ana Kirin

RATNI ZLOČIN

Suđenje Glavašu privremeno seli u Beograd

Za srijedu, 4. listopada pred Sudom za ratne zločine u Beogradu zakazano ispitivanje novinarke Snežane Berić, koja je 1991. u Osijeku navodno zlostavljana po Glavaševom nalogu

Saslušanjem bivšeg pripadnika osječke 106. brigade HV-a na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je nastavljena istraga protiv Branimira Glavaša koja se idućeg tjedna ‘seli’ u Beograd, gdje bi istražni sudac trebao ispitati novinarku Snežanu Berić, koja je 1991. u Osijeku navodno zlostavljana po Glavaševom nalogu. Zbog tajnosti istrage od stranaka u postupku i suca Zdenka Posavca nije se moglo doznati o čemu je svjedočio bivši pripadnik 106. brigade. No, Posavec je potvrdio da je za srijedu, 4. listopada pred Sudom za ratne zločine u Beogradu zakazano ispitivanje Snežane Berić, njezinog brata i roditelja.

Snežana Berić radila je kao dopisnica beogradske Politike iz Osijeka, a tužiteljstvo Galavaša sumnjiči da je osobno naredio njezino zlostavljanje. Ona je početkom ove godine u intervjuu splitskom tjedniku Feral Tribune o događajima u Osijeku 1991. izjavila da su je maltretirali, tukli i prijetili smrću u Sekretarijatu za narodnu obranu. Kazala je i da je tadašnji sekretar Glavaš u hodniku njezinim, također privedenim roditeljima Ratku i Smilji, rekao da se zadnji put pozdrave s kćerkom.
Izjavila je da je potom u Glavašev ured ušao neki civil, zahvaljujući kojem je izašla iz Sekretarijata, a prije čega ju je Glavaš navodno snažno ošamario. Glavaš je u medijima ranije izjavio da su Snežanu Berić neki vojnici doveli u Sekretarijat i da se tamo zadržala samo 15 minuta, nakon čega ju je odvela policija. Tvrdi da ju nije ošamario, već da ju je svojom intervencijom spasio. Osim za mučenje snežane Berić, tužiteljstvo Glavaša tereti da je naredio mučenje još dvoje srpskih civila te ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika