28.09.2006. / 09:40

Autor: Ana Kirin

ZNANOST

Tim Miroslava Radmana oživio klinički mrtve stanice

U osmočlanoj istraživačkoj grupi koja je došla do tog iznimnog otkrića uz Radmana su bile još tri hrvatske znanstvenice, Ksenija Zahradka, Mirjana Petranović i Dea Slade

Međunarodna skupina molekularnih biologa pod vodstvom Miroslava Radmana rasvijetlila je mehanizam koji stanici bakterije Deinococcus radiodurans omogućava povratak u život iz stanične "kliničke smrti", izvijestio je Institut Ruđer Bošković. U osmočlanoj istraživačkoj grupi koja je došla do tog iznimnog otkrića uz Radmana su bile još tri hrvatske znanstvenice, Ksenija Zahradka, Mirjana Petranović i Dea Slade.

"Ekstremna ionizirajuća zračenja i dehidracija pocijepaju DNK svake stanice, pa tako i Deinococcusa, u stotine komadića, što je smrt za svaku stanicu. No, samo je Deinococcus ‘naučio’ kako složiti natrag u korektnom redoslijedu svih stotinjak fragmenata svoje DNK u funkcionalni genom. Deinococcus je tako razvio sposobnost da ‘preživi smrt’, a mi smo otkrili kako taj proces funkcionira", kazao je prof. Miroslav Radman. "Osobno me više zanima da od Deinococcusa naučimo vratiti u život naše polumrtve i mrtve neurone. Vjerujem da bi mehanizam popravka DNK koji smo otkrili kod ove bakterije mogao otvoriti vrata nove regenerativne medicine. Naposljetku, mislim da je Deinococcus prvi kandidat za ‘sijanje’ života na sterilnim planetima", dodao je.

Rad dr. Radmana i njegove grupe na ovoj temi traje već nekoliko godina, a članak u kojemu će njihovi rezultati biti objavljeni izaći će 5. listopada ove godine u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu Nature.

Vezane vijesti

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika