28.09.2006. / 12:34

Autor: Ana Kirin

SABOR

Zastupnici podržali razmjenu tajnih podataka s EU

Tim ugovorom regulira se postupanje prema tajnim sigurnosnim podacima, primjerice onima koji se odnose na borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, koje će Hrvatska dobivati od EU, kao i onima koje će EU dobivati od Hrvatske

Hrvatski sabor je u četvrtak, u nastavku 22. sjednice, raspravio prijedloge potvrđivanja više međunarodnih sporazuma, među kojima i onaj s EU o razmjeni tajnih podataka. Tim ugovorom regulira se postupanje prema tajnim sigurnosnim podacima, primjerice onima koji se odnose na borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, koje će Hrvatska dobivati od EU, kao i onima koje će EU dobivati od Hrvatske. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Željko Kuprešak naglasio je da taj ugovor treba potvrditi do početka idućeg mjeseca, kad Hrvatska započinje bilateralni screening o sigurnosnoj politici. Zastupnici su podržali predloženi ugovor, a HDZ-ovac Ivan Jarnjak naglasio je da EU njime pokazuje povjerenje prema Hrvatskoj, budući da joj je spremna dati tajne podatke. Iako podržava ugovor, Mato Arlović iz SDP-a upozorio je da on predviđa sigurnosnu provjeru svih koji će raspolagati primljenim tajnim podacima. "Tako bi se moglo dogoditi da sigurnosne službe, koje bi morale biti servis vlasti, sigurnosno provjeravaju predsjednike države, Vlade i Sabora", upozorio je Arlović. Založio se da se prijedlog raspravi u redovitoj, a ne hitnoj proceduri, a istog je mišljenja i Pero Kovačević iz HSP-a, koji od Vlade traži da u Hrvatski sabor što brže uputi zakone o informacijskoj sigurnosti te o zaštiti tajnosti.

Kratko je raspravljen i ugovor između Hrvatske i Njemačke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu. Tim se ugovorom, među ostalim, propisuje izbjegavanje dvostrukog oporezivanja za hrvatska poduzeća koja posluju u Njemačkoj na način da ne moraju u obje države plaćati porez na dohodak što im omogućava lakše planiranje poslovanja te veću dobit.

Sabor je raspravio i prijedlog potvrđivanja Međunarodne konvencije o građanskoj odgovornosti za štetu zbog onečišćenja pogonskim uljem, kojom se propisuje odgovornost za onečišćenje mora uljem, bez obzira koristi li se ono kao pogonsko ili je teret, i to za sve brodove, ne samo tankere. Raspravljen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između hrvatske i švedske Vlade o suradnji u borbi protiv kriminala. Potporu zastupnika dobio je i ugovor kojim se mijenja Okvirni ugovor o poticanju malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, koji bi sa 20 milijuna eura trebali kreditirati Europska banka za obnovu i razvoj i Razvojna banka Vijeća Europe.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika